U katedralnoj bazilici Naše Gospe u Quebecu su tijekom noći 11. listopada ukradene relikvije kanadskih svetaca. Monsinjor Denis Bélanger je za CNA izjavio kako je lopov u crkvu ušao kroz razbijeni prozor. Budući da je sav novac iz škrabica već bio pospremljen na sigurnom mjestu, lopov je otuđio veliki relikvijar s relikvijama kanadskih svetaca te nekoliko predmeta iz crkvenog dućana.

Provala je prijavljena policiji, ali relikvijar još uvijek nije pronađen i policija nije uspjela identificirati lopova. Monsinjor Bélanger je izjavio kako je katedrala inače opremljena video nadzorom, ali je nakon pljačke ustanovljeno kako je bio uništen, tako da ne postoje snimke provale.

Dodao je kako se nada da će relikvije biti vraćene.”Relikvije nemaju nekakvu komercijalnu vrijednost pa se nadamo da će nam biti vraćene. Većina relikvija su relikvije blaženika i svetaca iz naše zemlje, kao što su sveti Franjo iz Lavala, sveti Andrej iz Montreala, sveta Margareta Bourgeoys i drugi”, završava. Jedan dio svetaca je nedavno kanoniziran, pa neće biti toliko komplicirano nabaviti nove relikvije za crkvu.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net