Nedavno istraživanje ukazuje na važan utjecaj odnosa majke s djecom tijekom ranog djetinjstva na razvoj njihova mozga, prenosi katolički portal Aleteia.

Istraživanje su napravili Joan L. Luby, Andy Belden, Michael P. Harms, Rebecca Tillman i Deanna M. Barch, a objavljeno je godine 2016. u Zborniku radova Nacionalne akademije znanosti Sjedinjenih Američkih Država (PNAS), u članku naslova: “Predškolsko razdoblje je osjetljivo vrijeme za utjecaj majčinske skrbi na putanju razvoja hipokampusa”.

Sažetak članka na PNAS-ovoj web stranici objašnjava kako je istraživanje koristilo podatke prikupljene od 127 djece koja su bila podvrgnuta magnetskoj rezonanci tri puta tijekom svoga djetinjstva, sa zadnjom rezonancom napravljenom u ranoj adolescenciji.

Rezultati su pokazali da je količina majčine podrške koju su djeca dobila izravno povezana s rastom njihova hipokampusa.

Istraživači objašnjavaju kako je to vrlo značajno jer je hipokampus dio mozga koji ima važnu ulogu u regulaciji stresa, nošenju s poteškoćama te emocionalnom zdravlju.

“Podaci također ukazuju da je rano djetinjstvo vrlo osjetljivo razdoblje u kojem učinci podrške imaju znatno snažniji utjecaj na rast hipokampusa. Putanja rasta hipokampusa povezana je s boljom regulacijom emocija u ranoj adolescenciji. Otkrića ukazuju da povećanje majčinske skrbi pozitivno utječe na zdrav razvoj mozga u djetinjstvu i na emocionalno funkcioniranje.”

Prema mišljenju autora, rezultati istraživanja bi trebali potaknuti mjere javne politike usmjerene na zaštitu ovog delikatnog i vrlo važnog razdoblja ljudskog razvoja:

“Otkrića da majčinska skrb tijekom predškolskog razdoblja ima opipljiv utjecaj na putanju razvoja hipokampusa tijekom školske dobi i rane adolescencije naglašavaju važnost javnozdravstvenih nastojanja za povećanjem majčinske skrbi tijekom ranog djetinjstva – cilj koji se pokazao izvediv i isplativ.”

Bitno.net