Više od 50 posto redovnica u Latinskoj Americi i na Karibima iskusilo je zloporabu moći u redovničkom životu, podaci su istraživanja Latinoameričke redovničke konferencije (CLAR), koji će uskoro biti objavljeni u obliku knjige, prenosi Vatican News.

Gotovo svaka peta redovnica, odnosno 19,8 posto njih, u Latinskoj Americi i na Karibima pretrpjela je seksualni nasrtaj. To je jedan od rezultata nedavnog istraživanja koje je provela Latinoamerička redovnička konferencija (Confederación Latinoamericana de Religiosos – CLAR) među 1417 redovnica iz 23 zemlje. Više od polovice ispitanih redovnica (55,2 posto) također je izjavilo da je doživjelo zloporabu moći u redovničkom životu.

Prema istraživanju, 14,3 posto redovnica prijavilo je seksualne nasrtaje od strane svećenika, uznemiravanje od strane laika 9,7 posto njih, a od strane drugih redovnica njih 8 posto. Kada je riječ o zloporabi moći, 51,9 posto pogođenih sestara okrivilo je svoje nadređene poglavarice, 34 posto svećenike, 23 posto odgojiteljice te 10 posto biskupe.

Postavljena su i pitanja o duhovnom zlostavljanju. 61 posto ispitanica izjavilo je da se postojanje duhovnog zlostavljanja često niječe, 30 posto tvrdi suprotno. Gotovo 40 posto sestara izjavilo je da su svjedočile psihičkom zlostavljanju druge osobe. Poglavarice su, u 25,5 posto slučajeva, najčešće uključene u taj oblik zlostavljanja, potom svećenici u 16,2 posto te odgojiteljice u 15,7 posto slučajeva.

Većina odgovora na provedenu anketu stigla je iz Meksika. Tamo je na upite odgovorilo 429 ispitanih redovnica. Više od 100 sudionica bilo je iz Brazila, Argentine i Perua, iz Ekvadora 79. Gotovo polovica odgovora došla je od redovnica u dobi između 45 i 65 godina, odnosno od onih koje imaju višegodišnje redovničko iskustvo.

Više informacija o istraživanju dostupno je (na španjolskom jeziku) na mrežnoj stranici Vijeća biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike (CELAM).

Latinoamerička redovnička konferencija (CLAR) je udruženje nacionalnih Redovničkih konferencija iz Latinske Amerike i Kariba, osnovana 1959. godine. Sjedište joj je u kolumbijskom glavnom gradu Bogoti.