Prema izvješću Instituta za vjerske slobode (IRF), neovisne organizacije za ljudska prava sa sjedištem u Kijevu, tijekom godine rata u Ukrajini „uništeno je, oštećeno ili opljačkano“ gotovo 500 vjerskih objekata.

izvješću su navedena 494 vjerska objekta stradala u ratu, među kojima su crkve, džamije i sinagoge. Najviše je napada zabilježeno na crkve, prenosi Nedjelja.ba.

Po regijama, okupirana regija Donjeck bila je na vrhu popisa, sa zabilježenom štetom na 120 vjerskih objekata. Sljedeća je regija Luhansk, s više od 70, a u Kijevu je oštećeno 70 vjerskih objekata.

Dok se u izvješću navodi kako su regije s najviše oštećenih vjerskih objekata obično one u kojima je vođeno najviše borbi, cijela je zemlja osjetila razornu moć zračnih napada i napada dronovima. IRF je također dokumentirao mnoge slučajeve kada su ruske snage zauzele vjerske objekte kako bi ih koristile kao vojne baze i zapovjedna mjesta.

“Ova taktika ruske vojske izaziva povećanje razmjera uništavanja vjerskih objekata u Ukrajini”, izvijestio je IRF.

Ukrajinska Pravoslavna Crkva, koja je povezana s Moskovskom patrijaršijom, pretrpjela je najveću štetu, sa 143 stradale crkve, dok su autokefalnoj Pravoslavnoj Crkvi Ukrajine stradale 34 crkve (prema vlastitim podacima Pravoslavne Crkve Ukrajine oštećeno im je 300 crkava, a uništeno 75).

I druge vjerske zajednice pretrpjele su znatne materijalne gubitke. Tako su evangeličke zajednice pretrpjele štetu na 170 objekata, Ukrajinska Grkokatolička Crkva 17, a Rimokatoličkoj Crkvi oštećeno je 12 objekata. Velike gubitke pretrpjeli su i Jehovi svjedoci kojima su stradala 94 objekta.

Na trećem Međunarodnom samitu o vjerskim slobodama u Washingtonu, izvršni direktor IRF-a Maksym Vasin objasnio je kako su svećenici i laici meta napada jer govore ukrajinski ili pokazuju svoj ukrajinski identitet. Christianity Today je izvijestio kako je Vasin izrazio nadu da će podatci iz izvješća IRF-a potaknuti međunarodne organizacije da nastave istrage o ruskim ratnim zločinima.

“U cjelini, ruski ratni zločini počinjeni u Ukrajini mogu ukazivati ​​na postojanje posebne genocidne namjere s ciljem uništenja ukrajinskog naroda, što je poseban zločin prema međunarodnom humanitarnom pravu”, rekao je Vasin.