Proteklih tjedana, Facebook je na svojoj komunikacijskoj platformi uveo mogućnost molitvenih objava.

“Tijekom panemije COVID-19, svjedočili smo kako mnoge vjerske i duhovne zajednice koriste naše usluge kako bi se povezale, stoga počinjemo istraživati nove alate kako bismo ih podržali”, priopćili su iz Facebooka.

O čemu je riječ?

Kako ističu iz Facebooka, putem molitvenih zahtjeva moguće je zamoliti za molitvu u povodu nadolazećeg razgovora za posao, ozdravljenje i druge velike i male osobne izazove.

Nakon što se objava pojavi unutar grupe, članovi mogu kliknuti gumb “molim” kako bi dali na znanje da su se odazvali na molitveni poziv. Osim toga, kao i kod drugih objava, mogu dati svoj komentar ili odabrati reakciju.

Prema pisanju National Catholic Reportera, u vjerskim zajednicama s jedne strane postoje entuzijastične reakcije na ovu novorazvijenu mogućnost, ali s druge strane ima i nekih skeptičnih glasova.

Velečasni Robert Jeffress iz Prve baptističke crkve u Dallasu među prvima je koji su objeručke prihvatili molitvene objave.

“Facebook i druge društvene mreže i dalje su značajna sredstva za širenje Kristova evanđelja i međusobno povezivanje vjernika – posebice u doba pandemije”, rekao je. “I dok se svako sredstvo može zloupotrijebiti, podržavam svaku inicijativu nalik ovoj koja ohrabruje ljude na okretanje pravome Bogu u ovom vremenu potrebe”.

No otac Bob Stec, župnik u Župi sv. Ambrozija u Brunswicku u Ohiju, rekao je kako, na površinskoj razini, ovu mogućnost vidi kao pozitivnu afirmaciju ljudske potrebe za “autentičnom zajednicom” molitve, podrške i bogoslužja.

Ali “iako je to ‘dobra stvar’, nije nužno riječ o dubinski autentičnoj zajednici koju trebamo”, rekao je. “Trebamo udružiti glasove i ruke u molitvi. Trebamo stajati rame uz rame jedno s drugim i proći kroz velike trenutke i izazove zajedno”.

Stec je također zabrinut po pitanju privatnosti i otkrivanju duboko osobnih trauma drugima.

“Je li mudro objavljivati sve o svakome kako bi čitav svijet to mogao vidjeti?” zapitao se. “Dobrih dana možemo promisliti i mudro birati. Ali kada smo pod stresom ili u teškim trenucima, gotovo je prelako posegnuti za svima posredstvom Facebooka”, zaključio je katolički svećenik.