Eileen O'Connor

Australija bi uskoro mogla dobiti drugu sveticu, Eileen O’Connor, osnivačicu reda Gospinih službenica siromašnih, odnosno „Smeđih sestara“, koji je osnovan 1913. godine. Anthony Randazzo, pomoćni biskup Sydneya, izjavio je kako njegova biskupija pomaže procesu te da bi on trebao završiti na način na koji to ova vjernica zaslužuje – svetošću, donosi Rome Reports.

„Ona je posebno zanimljiva zbog toga što je u srcu primila ljubav Božju koju je množila i dijelila s drugima. Jedna od njezinih vrlina bila je upravo ta nevjerojatna količina ljubavi“, izjavio je pomoćni biskup. Eileen O’Connor je kao djevojčica od tri godine slomila kralješnicu, pa je nakon toga ostala paralizirana. Unatoč fizičkom nedostatku, kao pobožna žena je svoju ljubav prema Gospodinu dokazala brinući se o bolesnima, siromašnima i umirućima. Organizirala je sustav kućnih posjeta bolesnicima, što je i bila misija njezina reda.

„Početkom dvadesetih godina prošlog stoljeća Eileen O’Connor se sa svojim sestrama iskazala u pomoći onima koji nisu imali sredstava za bolničko liječenje. U pomoć su joj priskočili lokalni svećenici, pa je ubrzo osnovala grupu pobožnih žena koja je oboljelima pružala medicinsku skrb“, dodao je pomoćni biskup.

Sestra Eileen nije imala visoku naobrazbu, ali je svojim zalaganjem, posvećenim životom i molitvama donosila Gospodina drugima. Preminula je 1921. godine, a pokopana je u Randwicku. Posmrtni ostaci su naknadno prebačeni u njezinu bivšu spavaonicu, koja je u međuvremenu pretvorena u kapelu.

„Mislim da je njezin život inspirativan i može poslužiti kao ohrabrenje cijeloj Crkvi u Australiji. Australci se raduju još jednoj ženi iz naše zemlje koja će biti podignuta na čast oltara“, završava biskup Randazzo. Postulator kauze je otac Anthony Robbie, a kauza će se nastaviti kada Crkva potvrdi barem jedno čudo koje se dogodilo po njezinu zagovoru.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net