Dvojica nadbiskupa Katoličke Crkve u Australiji kritizirali su odluku Zakonodavnog zbora Teritorija Canberre (ACT) koja katoličkim svećenicima nameće odavanje ispovjedne tajne koja se odnosi na zlostavljanje djece. Svećenici su svoja saznanja dužni prijaviti u roku od 30 dana. Međutim, prema kanonskom pravu, u slučaju otkrivanja ispovjedne tajne svećenik se kažnjava izopćenjem iz Crkve.

Damian De Marco, aktivist u zaštiti djece od seksualnog zlostavljanja, izjavio je: „Ako je svećenicima doista stalo, onda će radije biti ekskomunicirani nego dozvoliti zlostavljanje djece.“ Međutim, Australska biskupska konferencija ACT je poslala dopis u kojemu izražava zabrinutost zbog odluke koja, kako kažu, „neće zaštititi djecu, nego ih učiniti još manje sigurnima“.

„Počinitelji ovaj strašni grijeh vrlo rijetko ispovijedaju, a posebice to neće činiti sada kada znaju da ga je svećenik dužan prijaviti“, stoji u pismu koje su potpisali nadbiskup Melbournea Mark Coleridge i nadbiskup Sydneya Anthony Fisher. Nadalje, crkveni velikodostojnici smatraju kako počinitelji, koji se ipak odluče ispovjediti ovaj grijeh, to će zasigurno učiniti anonimno, pa ga svećenik neće moći prijaviti.

„Treće, odluka o ukidanju ispovjedne tajne će ugroziti mogućnost da se žrtva u potpunom povjerenju otvori svećeniku. Upravo zbog toga ispovjednik neće biti u prilici potaknuti žrtvu da potraži zaštitu kod drugih odraslih osoba. Dakle, djeca će biti još manje sigurna“, stoji u pismu.

Nadbiskupi također smatraju kako bi vjernici doživjeli sablazan kada bi saznali da su ispovjednici njihove grijehe otkrili policiji i sudu. Dodali su kako bi spektakularna uhićenja, ali i forsiranje svećenika na ponašanje koje nije u skladu s njihovim vjerskim uvjerenjima, moglo podijeliti australsko društvo. „Prisiljavanje svećenika na kršenja zavjeta znači djelovanje protiv temeljnih načela njegove vjere“, objašnjavaju dvojica nadbiskupa.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net