SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE DJECE

Dvojica australskih nadbiskupa objasnila zbog čega ukidanje ispovjedne tajne nije dobra odluka

“Počinitelji vrlo rijetko ispovijedaju ovaj strašni grijeh, a posebice to neće činiti sada kada znaju da ga je svećenik dužan prijaviti”

Foto: Shutterstock

Dvojica nadbiskupa Katoličke Crkve u Australiji kritizirali su odluku Zakonodavnog zbora Teritorija Canberre (ACT) koja katoličkim svećenicima nameće odavanje ispovjedne tajne koja se odnosi na zlostavljanje djece. Svećenici su svoja saznanja dužni prijaviti u roku od 30 dana. Međutim, prema kanonskom pravu, u slučaju otkrivanja ispovjedne tajne svećenik se kažnjava izopćenjem iz Crkve.

Damian De Marco, aktivist u zaštiti djece od seksualnog zlostavljanja, izjavio je: „Ako je svećenicima doista stalo, onda će radije biti ekskomunicirani nego dozvoliti zlostavljanje djece.“ Međutim, Australska biskupska konferencija ACT je poslala dopis u kojemu izražava zabrinutost zbog odluke koja, kako kažu, „neće zaštititi djecu, nego ih učiniti još manje sigurnima“.

„Počinitelji ovaj strašni grijeh vrlo rijetko ispovijedaju, a posebice to neće činiti sada kada znaju da ga je svećenik dužan prijaviti“, stoji u pismu koje su potpisali nadbiskup Melbournea Mark Coleridge i nadbiskup Sydneya Anthony Fisher. Nadalje, crkveni velikodostojnici smatraju kako počinitelji, koji se ipak odluče ispovjediti ovaj grijeh, to će zasigurno učiniti anonimno, pa ga svećenik neće moći prijaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Treće, odluka o ukidanju ispovjedne tajne će ugroziti mogućnost da se žrtva u potpunom povjerenju otvori svećeniku. Upravo zbog toga ispovjednik neće biti u prilici potaknuti žrtvu da potraži zaštitu kod drugih odraslih osoba. Dakle, djeca će biti još manje sigurna“, stoji u pismu.

Nadbiskupi također smatraju kako bi vjernici doživjeli sablazan kada bi saznali da su ispovjednici njihove grijehe otkrili policiji i sudu. Dodali su kako bi spektakularna uhićenja, ali i forsiranje svećenika na ponašanje koje nije u skladu s njihovim vjerskim uvjerenjima, moglo podijeliti australsko društvo. „Prisiljavanje svećenika na kršenja zavjeta znači djelovanje protiv temeljnih načela njegove vjere“, objašnjavaju dvojica nadbiskupa.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 12. srpnja 2018.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi