Goraždanski župnik don Josip Tadić i predstavnik tvrtke ”Markan” iz Goražda Armin Marić, potpisali su ugovor o gradnji crkve blaženih Drinskih mučenica, piše vecernji.ba. Ovaj čin uslijedio je nakon što je gradska uprava nedavno izdala građevnu dozvolu za gradnju ovog vjerskog objekta, čiji je investitor Vrhbosanska nadbiskupija.

Kako je pojasnio župnik Tadić, početak radova planiran je najkasnije do sredine srpnja, a rok za završetak je 15. prosinac ove godine. “Ovo je veliki dan za sve nas, ne samo za Vrhbosansku biskupiju i katoličku zajednicu u Goraždu, već mnogo šire. Sretan sam što imamo podršku svih stanovnika Goražda i siguran da će ovo biti jedan novi početak za sve nas”, kazao je don Josip Tadić.

Planirano je da objekt crkve bude pod krovom do spomendana Drinskim mučenicama, koje je Vatikan proglasio blaženima prije deset godina, a ove godine navršava se i 80 godina od njihovog stradanja. Kompleks budućeg svetišta uključuje muzej, spomen sobu, crkvu, trg i svratište koji će biti izgrađeni u blizini zgrade županijskih institucija, 150 metara od spomen obilježja Drinskim mučenicama.

Sestre Berchmana Leidenix iz Austrije, Jula Ivanišević iz Hrvatske, Krizina Bojanc i Antonija Fabjan iz Slovenije te Hrvatica mađarskoga porijekla Marija Bernadeta Banja, obavljale su svoje dužnosti u samostanu Marijin dom na Palama. Pet redovnica je oteto u prosincu 1941. kada su u samostan upali četnici. Samostan su zapalili, a pet časnih sestara zarobili i poveli ih pješice prema Goraždu po velikoj hladnoći. Najstarija, 76-godišnja sestra Berchmana nije fizički mogla izdržati put pa su je četnici ubili, dok su ostale četiri sestre zatvorili u vojarnu u Goraždu.

Nakon što su vojnici provalili u njihovu sobu s namjerom da ih siluju one su skočile s prozora. Njihova tijela potom su bačena u rijeku Drinu. Spomen-obilježje Drinskim mučenicama, koje je Vatikan službeno proglasio blaženima, otvoreno je dan nakon njihove beatifikacije u sarajevskoj Zetri, 24. rujna 2011. godine. Od tada, mjesto njihovog stradanja u gradu na Drini pohode na stotine vjernika iz cijelog svijeta.

Više o Drinskim mučenicama možete pronaći OVDJE.