Prvi put je Katolička Crkva u Meksiku javno priznala pogrešno postupanje biskupâ u ophođenju sa seksualnim zlostavljanjem maloljetnika, koje su počinili svećenici.

Pogođena su djeca „mučenici našeg vremena“, koji su pretrpjeli progon unutar Crkve – kazao je Alfonso Miranda Guardiola, glavni tajnik Meksičke biskupske konferencije, za vrijeme nacionalne molitvene akcije za žrtve zlostavljanje koja se održala 5. travnja. Crkva traži oprost za zločine, preuzima potpunu odgovornost za njih i poziva na kažnjavanje počinitelja.

Miranda Guardiola je govorio o „klerikalnoj strukturi s naznakama zloporabe moći“. Crkva je kriva, pasivno je promatrala i zataškavala te je često bila sudionik. Ljudi su premalo svjesni da cjelokupno djelo Crkve manje vrijedi od uništenja ljudskog života. Jednim se lošim djelom, jednim jedinim zločinom i zlostavljanjem sve uništava i prevrće – istaknuo je glavni tajnik. Crkva žrtvama treba udijeliti pravdu: svećenici moraju odgovarati za svoje zločine i ne smije biti nekažnjavanja.

Molitvena akcija – koja se održala na Papinskom sveučilištu u Mexico Cityju – predstavlja prvo djelo novoosnovanog Crkvenog centra za istraživanje i interdisciplinarnu formaciju za zaštitu djece. Predstavnici žrtava su u svojim prvim reakcijama napomenuli da se sada mora prijeći s riječi na djela. Izjava ne smije biti „izbjeljivanje“, a osim toga nikakva isprika ne može nadoknaditi bol koju su žrtve proživjele.

Radio Vatikan | Bitno.net