Četiri katoličke biskupiji u saveznoj američkoj državi Kentucky neće obustaviti mise s pukom unatoč zahtjevu lokalnih vlasti da do 13. prosinca sve vjerske službe prijeđu online, prenosi CNA.

Guverner Andy Beshear je nakon porasta broja slučajeva zaraze koronavirusom izrazio bojazan da širenju virusa potpomažu vjerska okupljanja i popratni događaji, te izdao zahtjev da se mise slave bez puka.

Unatoč tome, u Kentuckyju će misa s narodom ipak biti. “U ovom trenutku nećemo prekinuti s javnim liturgijskim slavljima nego ohrabriti sve da se ponašaju na odgovoran način koji poštuje ozbiljnost ove pandemije i zdravlje i sigurnost sviju”, napisao je nadbiskup Louisvillea Joseph Kurtz u svojoj izjavi od 19. studenog.

Iako će vjernici moći ići na mise ukinuta je nedjeljna obaveza za one koji se osjećaju nesigurnima ili smatraju da bi odlazak na liturgijsko slavlje bio nerazborit.

Kurtz je rekao kako je u svojoj odluci ujedinjen s ostalom trojicom biskupa u Kentuckyju koji upravljaju biskupijama Owensboroa, Covingtona i Lexingtona.

“Pridružujem se ostaloj trojici katoličkih biskupa savezne države Kentucky u prihvaćanju ozbiljnih okolnosti u kojima guverner Beshear pokušava upravljati i cijenim njegovu brigu za opće dobro”, kazao je Kurtz za WRDB News.

“Povećanje slučajeva COVID-19 uistinu jest zabrinjavajuće i predstavlja značajan izazov”, dodao je nadbiskup podsjetivši na važnost pridržavanja smjernica koje su biskupije ranije izdale za sudjelovanje na svetim misama.

Druge kršćanske skupine iz Kentuckyja izdale su slične izjave poput Kurtzove, u kojima su kazale kako će se pridržavati svih mjera predostrožnosti, ali će nastaviti sa službama s pukom.

Sudska pobjeda vjerskih organizacija u New Yorku

U saveznoj državi New York su pak vjerske organizacije ostvarile pobjedu sudskim putem. Vrhovni sud je presudio kako su ograničenja koja je guverner New Yorka Andrew Cuomo nametnuo crkvama i sinagogama prestroge.

“Propisi se ne mogu gledati kao neutralni jer su za crkve određene posebno stroge mjere. U crkvama i sinagogama u crvenoj zoni ne smije biti više od 10 osoba, dok kompanije kategorizirane kao ‘bitne’ mogu primiti koliko god ljudi žele. Među bitne tvrtke ubrajaju se objekti za akupunkturu, kampovi, garaže i slično, kao i tvornice koje proizvode kemikalije i mikroelektroniku te sva transportna postrojenja”, stoji u priopćenju suda.