Praški nadbiskup Dominik Duka kritizirao je cenzuru na internetu nakon što mu je profil na Twitteru nekoliko dana bio suspendiran, objavila je 3. studenoga Catholic News Agency.

Kardinal Duka napisao je 31. listopada da mu je profil ponovno aktiviran, ali je dodao da nije dobio nikakvo objašnjenje zašto je uopće bio suspendiran.

Kardinal Duka koji je bio zatvoren od komunističkih vlasti 1981. – 1982. usporedio je cenzuru u današnjem vremenu s onom u 80-ima, napisavši da stvari danas „nisu mnogo drugačije“.

„Sada, međutim, na temelju izmišljenih izjava, nije osoba ta koja kažnjava, nego umjetna inteligencija“, napisao je kardinal, dodavši da gomila tako želi potisnuti „krive“ ideje. Nije poznato kada je kardinalov profil suspendiran, ali je na njemu vidljivo da 14. – 31. listopada nema objava.

Prema lokalnim medijima, kada su korisnici tražili nadbiskupov profil dobivali su poruku o nedostupnosti računa. Češki mediji nagađaju da bi razlog suspenzije mogao biti tweet u kojem je kardinal Duka objavio poveznicu na članak o izboru Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda u SAD-u, u kojem se kritizira prikazivanje nje kao članice „katoličke sekte“ od strane čeških medija.

Praška nadbiskupija je na svom profilu 22. listopada objavila da je to vjerojatni razlog suspenzije.

Ipak, kardinalov glasnogovornik rekao je da razlog nije poznat te je odbio nagađati o njemu.

Duka je došao u sukob s komunističkom čehoslovačkom Vladom nakon svećeničkog ređenja za dominikanski red 1970. Vlasti su 1975. povukle odobrenje da služi kao svećenik. Radio je u tvornici Škode, dok je potajno nastavio vršiti svećeničku službu.

Kad su otkrivene njegove svećeničke aktivnosti i uloga u objavljivanju disidentske literature, poslan je u zatvor Bory u Plzeňu, gdje je među zatvorenicima bio i budući češki predsjednik Václav Havel. Duka je slavio misu za zatvorenike pod krinkom šahovskog kluba.

Benedikt XVI. imenovao ga je praškim nadbiskupom 2010., objavila je CNA.