česi prosvjedovali lidl maknuo križeve grčki tjedan u lidlu

Uprava češkog ogranka njemačkog trgovačkog lanca Lidl ispričala se nakon brojnih prosvjeda tamošnjih vjernika i građana zbog izbrisanih križeva s fotografija grčkih crkvi na ambalaži za hranu.

Kako prenosi internetska stranica javne radijske postaje Češki radio, Lidlova glasnogovornica Zuzana Holá najavila je kako neće biti ponavljanja kampanje za prehrambene proizvode grčkog podrijetla u ovom obliku.

“Ispričavamo se zbog ovoga incidenta i budite uvjereni da smo naučili puno iz ove pogreške”, rekla je.

Reakcija češkog Lidla uslijedila je nakon što je ambalaža za grčke proizvode s fotografijama crkvi s otoka Santorinija s kojih su izbrisani križevi (o čemu smo pisali OVDJE) izazvala ogorčenje građana. Podsjetimo, Lidl je svoju odluku o brisanju križa za ambalažu koja se pojavila, kako se čini, u svim europskim državama (pa i u Hrvatskoj) opravdao željom “da nikoga vjerski ne isključi” te da su tvrtka koja “poštuje raznolikost”. Kako je već napisao naš novinar Miodrag Vojvodić – uklanjanje raznolikosti napravljeno je u ime raznolikosti.

Ono što je u Češkoj izazvalo najviše publiciteta bila je reakcija praškog nadbiskupa kardinala Dominika Duke koji je marketinšku odluku tvrtke opisao kao “nemoralnu i bez presedana” te napisao pismo potpore grčkom veleposlaniku u Češkoj.

“Danas vidimo krivotvorenje fotografija, sutra ćemo gledati kako uklanjanju križeve i u stvarnosti. Naša europska civilizacija ima korijene u grčkoj demokraciji i filozofiji. Ovo je napad na kulturno naslijeđe te civilizacije”, napisao je kardinal u pismu potpore.

Oglasila se i češka politika te je ministar poljoprivrede Marian Jurečka optužio Lidl da iskrivljava kulturnu tradiciju staru tisućama godina i pozvao potrošače na djelomični bojkot.

“Ovo je potpuno neprimjereno i nevjerojatno licemjerno. Pozvao bih potrošače da promisle žele li podržati takvu politiku kupnjom u Lidlovim dućanima tijekom grčkog tjedna”, rekao je.

Istodobno, na češkim društvenim mrežama nastala je prava “oluja” korisnika koji su prosvjedovali protiv Lidlove odluke.

Neki su pisali komentare na Lidlovim službenim stranicama, a drugi su objavljivali fotografije na kojim su prikazivali kako docrtavaju križeve na kutijama grčkih proizvoda ili lijepe ljepljivom trakom križeve na vratima dućana.

Foto: Facebook

Ovakva žestoka reakcija čeških vjernika i građana natjerala je Lidl da se ispriča. Hoće li se nešto slično dogoditi i u Hrvatskoj – tek treba vidjeti.

Goran Andrijanić | Bitno.net