Jedan vjernik i dvojica policajaca ubijeni su u subotu u napadu na crkvu sv. Mihaela u Groznom, glavnom gradu republike Čečenije koja pripada Ruskoj Federaciji, prenosi IKA.

Napad su izvela četvorica islamskih ekstremista a cilj im je bio uzeti, kako se nagađa, vjernike koji su se okupili na liturgiju za taoce.

Pribranošću župnika Sergija Abašova uspjela su se zatvoriti glavna vrata na crkvi čime je spriječen ulazak napadača. U pucnjavi ispred crkve koja se nalazi u središtu grada ubijena su dva policajca, jedan vjernik i sva četvorica mladića terorista.

Napad su osudili iz odjela za medije Moskovskoga patrijarhata, nazvavši ga pokušajem poticanja sukoba između kršćana i muslimana, izvijestila je zaklada Pro Oriente.

Oglasio se i predsjednik Islamskog koordinacijskog centra za Sjeverni Kavkaz osuđujući napad te upozorivši da on nema veze s vjerom jer se u mjesecu posta ramazanu vjernici trebaju kloniti svakog nasilja.

Kako javlja AP, napad je doveo u pitanje stanje sigurnosti uoči Svjetskog nogometnog prvenstva koje će se u lipnju i srpnju održati u Rusiji.

Premda Grozni neće ugostiti nijednu utakmicu prvenstva, Egipatski nogometni savez izabrao je upravo taj grad kao bazu za pripreme svoje reprezentacije.

Bitno.net