César Campomar i María Auxiliadora Hernando sa svojih desetero djece živjeli su u Ukrajini od 1997. godine. Tamo su doputovali kao članovi Neokatekumenskog puta kako bi djelovali kao evangelizatori. Prije nego što su se doselili u Ukrajinu čak su šest godina živjeli u Bjelorusiji. Međutim, zbog ruske invazije na Ukrajinu morali su napustili Kijev i prije dva dana su se vratili u grad Burgos na sjeveru Španjolske, piše CNA.

Dvojica sinova, koji su bogoslovi, odlučili su ostati u Ukrajini, a jedno njihovo dijete već neko vrijeme živi u Španjolskoj. Na put prema Španjolskoj krenulo je 25 ljudi: 13 odraslih i 12 djece. Dvoje ih se kući vratilo avionom, a ostatak se podijelio u tri kombija. Povratak do Burgosa trajao je čak tjedan dana. Obitelj je odlučila putovati preko Mađarske te se zaustavila u Trstu i Nici.

Ovih dana su izjavili kako su na putu prema rodnoj Španjolskoj „svjedočili Božjem čudu“. Na graničnom prijelazu morali su čekati čak 13 sati, a na benzinskim postajama smjeli su natočiti tek oko 20 litara benzina. Uz to, na putu su imali problema s kvarom na kombiju, ali su, kako kažu, „zahvaljujući velikodušnosti ljudi koje su sreli na putu“ uspjeli riješiti sve probleme.

Pojedini unuci čak nisu imali službene dokumente, nego su granicu prešli predočivši izvode iz matične knjige rođenih. Međutim, kako kaže otac obitelji, vlasti su „dobro postupale s njima“.