gospin kip plače

Gospine “suze” zapravo su maslinovo ulje.

Rezultat je to istrage koju je naručila američka biskupija Las Cruces, koja obuhvaća južni dio savezne države Novi Meksiko, nakon što su župljani gradića Hobbsa tijekom nedjeljne mise primijetili vlažne tragove ispod očiju kipa Gospe od Guadalupe.

“Okrenula sam se svom suprugu i pitala ga: ‘Ima li kip Djevice Marije suze?'” izjavila je župljanka koja je te nedjelje, krajem svibnja, svjedočila čudnom fenomenu. Njezin suprug ispočetka je mislio kako se radi o refleksiji svjetla, ali je kasnije tijekom mise vidio kako kip plače. Kad je, stavši u red za pričest, prošao pored kipa bio je uvjeren kako se radi o čudu.

Nakon mise u neobičan događaj uvjerio se i župnik.

“Ušao sam u crkvu i kad sam došao bliže pitao sam: ‘Tko ju je smočio?'” Nakon što je dva puta obrisao lice kipa, suze su se ponovno pojavile.

“Tada sam shvatio da doista plače.”

Lokalni biskup Oscar Cantú naredio je istragu, a rezultate je objavio krajem prošlog tjedna.

Tekućina koja je činila suze poslana je na kemijsku analizu koja je zaključila kako se radi o mirisnom maslinovom ulju.

“Neki svjedoci tvrdili su da (suze) imaju miris ruža, što je slično ulju koje blagoslovim i posvetim svake godine za potrebe krštenja, krizmi i svećeničkog ređenja”, izjavio je biskup Cantú koji još uvijek nije posjetio Hobbs. Unatoč tome novi hodočasnici dolaze svakoga dana kako bi vidjeli “čudo”.

Istraga je potom pokušala otkriti postoji li prirodni uzrok tog fenomena. Brončani kip koji prikazuje Gospu od Guadalupe pomno je pregledan kako bi se provjerilo postoji li na njemu nešto što uzrokuje pojavu ulja.

“Ispitali smo unutrašnjost šupljeg kipa”, izjavio je biskup, dodavši kako osim paučine nisu pronašli ništa čega ne bi trebalo biti.

Iz biskupije su također kontaktirali one koji su kip i napravili. Iako se tijekom lijevanja bronce koristi vosak, proizvođači su izjavili kako je proces “toliko vruć da se sav vosak otopi”.

“Tvrde kako kod takvog procesa ne postoji mogućnost da ikakva tekućina ostane u bronci”, poručio je Cantú.

Upitan radi li se možda o prijevari biskup je izjavio kako su i tu mogućnost uzeli u obzir.

“Ali čak i da se radi o prijevari, nismo sigurni kako bi se ona fizički mogla izvesti. Radi se o tvrdoj bronci. Ispitali smo unutrašnjost i tamo nismo ništa našli.”

Cantú je također istaknuo kako Crkva, nakon što ispita jesu li suze posljedica natprirodnog fenomena, mora ispitati dolazi li to od Boga ili zlih duhova, što planira vidjeti po plodovima.

“Pročitao sam većinu pisanih svjedočanstava i radi se o pričama velike vjere ljudi koji su se borili s velikom patnjom u svojim životima te doživjeli snažnu duhovnu utjehu da Marija hoda s nama plačući.”

“Ni sam ne mogu a da ne mislim o suzama koje sam isplakao za siromašne ljude koji dolaze na našu granicu, bježeći od po život opasnih situacija. Suzama djece koja su odvojena od svojih roditelja. Postoje brojni razlozi zbog kojih bismo pustili suzu, a Bog u tim trenucima stoji uz nas”, zaključio je biskup koji prije konačne odluke planira nastaviti istragu.

Tino Krvavica | BItno.net