Okupljeni u Bruxellesu od 12. do 14. listopada povodom plenarne skupštine Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE), europski su biskupi uputili snažan apel Rusiji neka odmah obustavi neprijateljstvo protiv Ukrajine te svim stranama da rade na rješenju sukoba. Također potiču na snažnu koheziju EU-a.

U sklopu jesenske plenarne skupštine COMECE-a, biskupi Europske unije sastavili su priopćenje u kojem izražavaju svoju „duboku tugu zbog užasne ljudske patnje koju je narodu Ukrajine nanijela brutalna vojna agresija koju su pokrenule ruske vlasti”.

Također prenose blizinu svojih biskupija „milijunima izbjeglica i svima onima koji pate zbog ovog ludila rata”, kao i duboku zabrinutost zbog nedavnih događaja koji mogu dovesti do „daljnjeg širenje rata s katastrofalnim posljedicama za čovječanstvo”.

Nakon rasprave o ratu u Ukrajini i njegovim sve dramatičnijim socio-ekonomskim implikacijama koje utječu na građane u Europi i izvan nje, biskupi EU-a naglasili su „duboku vrijednost Europske unije i njezine temeljne vizije”. Snažno potiču političke vođe „da zadrže svoje jedinstvo i ostanu predani europskom projektu”.

Biskupi zaključuju priopćenje „snažnim apelom agresorima da odmah obustave neprijateljstva te svim stranama da se otvore pregovorima o ‘ozbiljnim prijedlozima’ za pravedan mir, da rade na rješenju sukoba koje poštuje međunarodno pravo i teritorijalni integritet Ukrajine”.

Za vrijeme skupštine biskupi su imali priliku razgovarati s tri gosta: Klaussom Welleom, generalnim tajnikom Europskoga parlamenta; Philipom McDonaghom, ravnateljem Centra za religiju, ljudske vrijednosti i međunarodne odnose Sveučilišta grada Dublina te s Pascalom Lamyjem, bivšem generalnim ravnateljem Svjetske trgovinske organizacije.

Na skupštini je sudjelovao i pastor Christian Krieger, predsjednik Konferencije europskih Crkvi.

Prvog dana skupštine biskupi su zajedno s vjernicima slavili misu u crkvi Notre-Dame des Victoires au Sablon, koju je predvodio kardinal Jean-Claude Hollerich, predsjednik COMECE-a. Propovijedao je delegat Češke biskupske konferencije, mons. Jan Vokál, s obzirom na aktualno predsjedavanje Češke Republike Vijećem Europske Unije.

Skupštinu COMECE-a čine biskupi delegati biskupskih konferencija u Europskoj uniji. Iduća će skupština biti održana u Rimu kada će se birati i novo predsjedništvo.