Biskup Odese u Ukrajini Stanislav Širokoradiuk izjavio je kako je rušenje brane Kahovka u blizini Hersona „nepojmljiva katastrova”, prenio je u utorak 6. lipnja Kathpress.

Pod vodom se već nalaze domovi 20.000 ljudi, a samo dvije tisuće njih dosad su evakuirane, izjavio je mons. Širokoradiuk u razgovoru telefonom za Kathpress.

Prema njegovim riječima, gospodarske i ekološke posljedice rušenja brane ne mogu se procijeniti, a humanitarne su ogromne. „U cijelom području uništeni su usjevi, propala je žetva kukuruza i žita, a nema više ni pitke vode”, izjavio je.

Kako je rekao, u naseljima ispod akumulacijskog jezera vodostaj još raste, između ostaloga i u nižim dijelovima Hersona, a „u nekim dijelovima već iznad tri metra”.

Biskup Širokoradiuk rekao je kako je u stalnom kontaktu sa svećenicima u njegovoj dijecezi čije su župe izravno pogođene i koji u skladu sa svojim ograničenim mogućnostima nastoje pomoći pučanstvu. Jezero nastalo rušenjem brane nizvodno od nje poplavilo je i crkve, a ljudi se skupljaju na višim mjestima čekajući evakuaciju.

„Međutim, nitko ne zna što će dalje biti. Voda iz jezera još istjče, procjenjuje se da će vodostaj rasti najmanje do srijede”, izjavio je mons. Širokoradiuk.

Prema njegovim riječima, Rusi su „potpuno nedvojbeno” prouzročili razaranje brane. „Već prošle godine postojala je bojazan da će doći do toga koraka, kad su zavojevači postavili mine u branu. Svi u Ukrajini s velikom su zabrinutošću iščekivali kad će uslijediti detonacija. Sad je došao taj trenutak, kako bi se omela započeta ukrajinska protuofenziva”, izvijestio je biskup Odese. Nije iznenađen time što je Rusija spremna na takav korak. „Ruski teror i genocid nad Ukrajinom nastavljaju se. Gledano ruskim očima, mora se uništiti sve što Ukrajina ima”, kaže mons. Širokoradiuk, koji smatra da ne postoji „crvena crta” ni kad je riječ o ukrajinskim atomskim centralama.

Biskup je „pesimist” glede najnovijih mirovnih napora Vatikana. Papin izaslanik kardinal Matteo Zuppi u utorak se sastao u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem. Mons. Širokoradiuk smatra da ukrajinski predsjednik slijedi drugačiji plan nego papa Franjo. „Zelenskij je pokazao kako treba izgledati mirovni plan za Ukrajinu. Iz Vatikana se možda može sanjati, iz Washingtona još lakše. Prekid vatre ruskom bi agresoru samo dao vremena da se pripremi za novi napad na Ukrajinu”, procjenjuje biskup.

„Istinski mir”, smatra, mora obvezno biti povezan s osiguranjem trajne slobode, što se pak može ostvariti jedino ukrajinskom pobjedom nad agresorom. Nada se pak „da će svijet to napokon uvidjeti nakon nove katastrofe koju predstavlja rušenje ove brane”.

Biskup Šoirokoradiuk pozvao je pripadnike svih vjeroispovijesti „da mole da se ispune Božji planovi, a ne ruski”.

I drugi vjerski vođe u Ukrajini izrazili su zaprepaštenje rušenjem brane Kahovka, optužujući za to Rusiju. Ukrajinski nadrabin Moše Azman napisao je kako su ruski „teroristi” izazvali ekološku katastrofu, a metropolit Pravoslavne crkve Ukrajine tvrdi kako je riječ o „činu ruskog državnog terora” i izrazu „protukršćanske i protuljudske ideologije” Rusije.