Bolnica Svete obitelji ustanova je koja se brine kako nijedna obitelj u Betlehemu ne bi doživjela sudbinu Marije i Josipa za koje „nije bilo mjesta u svratištu“.

Ova katolička bolnica, smještena samo kilometar od mjesta gdje se vjeruje da je Isus bio rođen, nudi pomoć i utočište tisućama obitelji u potrebi, a godišnje se u njoj rodi oko 4300 djece.

Pod vodstvom Malteškog reda, najstarije katoličke dobrotvorne ustanove, ova bolnica upošljava 170 Palestinaca što ju čini drugim najvećim poslodavcem u Betlehemu.

Unatoč svom velikom značaju za grad i okolicu, povijest bolnice nije uvijek bila jednostavna. Osnovana 1880-ih od strane Sestara milosrdnica, nakon stotinu godina rada upala je u probleme s manjkom novca i sestara koje bi se skrbile za pacijente.

Papa Ivan Pavao II. odlučio je ne dopustiti da stanovnici Betlehema ostanu bez bolnice, pa je upravljanje njome povjerio Malteškom redu, koji je s obzirom na potrebe područja odlučio da će se bolnica specijalizirati u neonatologiji i natalnoj skrbi.

Prva beba u obnovljenoj bolnici rođena je 1990. godine.

Ravnateljica bolnice, Michele Burke Bowe, ispričala je za LifeSiteNews kako je najsnažnije iskustvo rada u bolnici doživjela tijekom rata u Gazi, kada je Betlehem bio „grad duhova“. Unatoč iznimnoj opasnosti, otac blizanaca rođenih u 26. tjednu trudnoće svakodnevno bi dolazio kako bi bio s njima.

“Unatoč ratu, poteškoćama putovanja od kuće do Hebrona, i strogog ramazanskog posta, otac blizanaca, građevinski radnik, dolazio bi ih posjetiti svaki dan. Njihova je majka zbog opasnosti ostajala kod kuće.”

“To je najsnažnije svjedočanstvo očinstva”, prisjetila se Bowe, koja je kao temeljno obilježje bolnice Svete obitelji istaknula to da su „njezina vrata uvijek otvorena, bez obzira na vjeru ili potrebe pacijenta“.

U području u kojem je udio kršćana samo dva posto, važnost bolnice je i u tome što osigurava mjesto u kojem kršćani i muslimani mogu zajednički raditi, istaknula je Bowe.

Ivo Džeba | Bitno.net