Prošlog je petka britanski prekooceanski teritorij Bermudi postalo prvo područje na svijetu koje je ukinulo ‘istospolne brakove’, čime se definicija braka vratila na zajednicu muškarca i žene. Dogodilo se to samo šest mjeseci nakon što je Vrhovni sud donio odluku u korist ‘istospolnih brakova’.

Do redefinicije braka je došlo unatoč tome što se većina stanovnika Bermudskog otočja na prošlogodišnjem referendumu izjasnila protiv takve odluke. Obrazloženje koje je navedeno bilo je kako tradicionalna definicija braka „nije u skladu s odredbama Zakona o ljudskim pravima, budući da se takvom definicijom pojedincima svjesno pruža drugačiji tretman na temelju njihove spolne orijentacije“.

Ipak, s obzirom na to da je i politička većina u Bermudskom parlamentu bila protiv ‘istospolnih brakova’, planiran je prijedlog zakona koji istospolnim parovima ne bi dao ona prava koja uživaju zajednice između muškaraca i žene.

Kako bi to spriječili, vladajući su pronašli kompromisno rješenje u okviru Zakona o civilnom partnerstvu, čijim će uvođenjem istospolni parovi zadržati ostvarena prava, iako pod drugim nazivom. Oni koji su dosad sklopili ‘brak’ zadržat će svoj status.

Tijekom saborske rasprave, član Progresivne stranke rada Lawrence Scott izjavio je: „Prema dosadašnjem stanju, istospolni parovi mogu imati ime ‘brak’, ali ne mogu imati privilegije. No nakon što zakon bude izglasan imat će privilegije, samo bez imena ‘brak’. Privilegije su ono što oni uistinu žele.“

S druge strane, pokret “Sačuvajmo brak” koji se tijekom referenduma borio za očuvanje braka kao zajednice muškarca i žene, nezadovoljan je raspletom situacije. Smatraju kako je uvođenje civilnog partnerstva neprihvatljiv politički kompromis koji će na koncu dovesti do ponovnog ozakonjenja ‘istospolnog braka’.

Iako smatraju da ova odluka na prvi pogled izgleda kao udaljavanje od ‘istospolnog braka’, kažu kako će princip po kojemu bi civilne zajednice imale ista prava kao brakovi s vremenom dovesti do njihova izjednačavanja i u nazivu.

Napomenimo i to da Britanski parlament ima pravnu mogućnost oboriti bermudski Zakon o civilnom partnerstvu, čime bi ‘istospolni brakovi’ ponovno bili ozakonjeni.

Ivo Džeba | Bitno.net