Kako piše BBC, mediji su priznali kršenje pravnog poretka u 2018., koji im je zabranio izvještavanje o presudi u to vrijeme. Sudac je odbacio argumente da su njihove vijesti – koje nisu imenovale Pella – bile u javnom interesu.  Među osuđenima neki su od najvećih australskih medijskih grupacija. To uključuje: News Corp. Ruperta Murdocha, koja je kažnjena s 430 000 A$, zbog napisa na  njihovoj stranici news.com.au; također The Daily Telegraph i druge novine. Nine Entertainment – koja izdaje novine The Age i vlasnik je Channel Nine – kažnjen je s više od 600 000 A$ zbog svojih priča.

Zabrana izvještavanja – provedena sukladno pravnim odredbama – uvedena je na početku suđenja kardinalu Pellu 2018.Cilj joj je bio spriječiti mogućnost da predrasude utječu na odvojeno suđenje s kojim se trebao suočiti po drugim optužbama. Prema ovoj odredbi, novinarima je zabranjeno donositi bilo kakve detalje slučaja seksualnog zlostavljanja, uključujući i njegovu osuđujuću presudu u prosincu 2018. Kardinal je ranije bio jedna od najviših vatikanskih ličnosti i bliski savjetnik papa. Visoki sud Australije kasnije je ukinuo osuđujuću presudu protiv kardinala Pella u žalbenom postupku.

Nalog o zabrani izvještavanja kasnije je ukinut u veljači 2019. No, nekoliko je medija objavilo izvješća koja se odnose na njegov slučaj nedugo nakon presude. Velik dio tog izvještavanja u prosincu 2018. kritizirao je tajnost slučaja bez da je posebno imenovao kardinala Pella. Naslovi novina uključuju: Najveća priča nacije: Priča koju ne možemo izvijestiti; i Tajni skandal. To je najveća priča u Australiji. Visoko prepoznata osoba proglašena krivom za strašni zločin. Svijet čita o tome, ali ne možemo vam reći ni riječ.

U petak je sudac John Dixon na viktorijanskom Vrhovnom sudu presudio da su medijske grupacije prekršile zabranu i “uzurpirali funkciju suda u zaštiti pravilnog provođenja pravde”. “[Oni su] preuzeli na sebe odrediti gdje bi trebala biti ravnoteža između Pellova prava na pošteno drugo suđenje … i prava javnosti da zna”, glasio je sažetak sudske presude.

Sudac Dixon također je rekao kako su urednički napadi na nalog za zabranu izvještavanja – posebno od news.com.au i novina The Age – “predstavljali očito i namjerno prkošenje sudskim autoritetima”.

Ostali novčano kažnjeni mediji dobili su manje kazne. Među njima su: The Herald SunThe Courier MailThe Sydney Morning HeraldAustralian Financial Review, news web stranice Mamamia i Business Insider, radio postaje 2 GB kao i TV mreža Channel Nine.

U veljači su se mediji izjasnili krivima zbog kršenja optužbi za nepoštivanje suda. Sporazum o priznanju krivnje doveo je do toga da tužitelji odustaju od optužbi protiv 15 pojedinačnih novinara.

Više o slučaju kardinala Pella možete pročitati OVDJE.