Dvije tisuće godina star bakreni prsten pronađen u blizini Betlehema nosi na sebi ugravirano Pilatovo ime, otkrili su prošli tjedan arheolozi.

Iako je sam prsten, zajedno sa stotinama drugih predmeta, pronađen prije pedeset godina tijekom iskopavanja na području utvrde koju je izgradio Herod, nitko desetljećima na njega nije obraćao pozornost, sve dok nedavno nije bio podvrgnut detaljnoj analizi.

Neki stručnjaci smatraju kako prsten pripada upravu Ponciju Pilatu koji je Isusa osudio na smrt, posebice jer je ime Pilat bilo vrlo neuobičajeno.

„Ne znam nijednog drugog Pilata iz tog razdoblja, a prsten pokazuje kako je osoba imala ugledan položaj i bila bogata“, izjavio je Danny Schwartz, profesor židovske povijesti.

Sličnog je mišljenja i voditelj nove faze iskopavanja, Roi Porat, koji je naredio detaljnu analizu prstena. On je za Times of Israel izjavio kako, premda ne želi donositi ishitrene zaključke, činjenica da je pronađen prsten s Pilatovim imenom „snažno doziva osobnu povezanost“ s poznatom povijesnom ličnošću.

Ipak, drugi povjesničari su skeptični prema stavu da je prsten povezan s Poncijem Pilatom. Tako je tim stručnjaka koji je analiziralo pronalazak napisao kako su „jednostavni metalni prstenovi uglavnom pripadali vojnicima, herodovcima i rimskim službenicima, te srednjem sloju“, pa je stoga prema njihovu mišljenju „malo vjerojatno da je Poncije Pilat, moćni i bogati upravitelj Judeje, nosio tanki bakreni prsten pečatnjak“.

Prema arheolozima, postoji i druga mogućnost koja bi pomirila obadva stava. Pilat je možda imao zlatni prsten za službene ceremonije, dok je bakreni prsten koristio za svakodnevne obaveze.

Ivo Džeba | Bitno.net