Vapaj za pomoć pokušava doći što je više moguće, dalje od putanje projektila; do Pape, „posljednjeg uporišta nade“. Čini se gotovo kao da se čuje tutnjava topništva iza riječi dugog, dostojanstvenog i očajničkog apela koji su papi Franji uputile „majke, supruge i djeca branitelja Mariupolja“, kako stoji u potpisu pisma pristigloga u Vatikan, u ruke kardinala Michaela Czernyja. To pismo, upućeno Svetom Ocu, svjedoči ono što on govori od samoga početka – istaknuo je kardinal u razgovoru za vatikanske medije – posebno u uskrsnoj poruci Urbi et Orbi, kada je jasno govorio o potpunoj nerazumnosti rata.

Pismo je pročelniku ad interim Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja dostavio novinar Saken Aymurzaev, s ukrajinske državne televizije UATV-channel. Dvije ispisane stranice prikazuju ono što vijesti govore već previše tjedana, agoniju grada-mučenika sukoba u Ukrajini. Grad je pretvoren u pepeo – stoji u pismu – pod napadima 24 sata dnevno, epicentar humanitarne katastrofe bez presedana u Europi XXI. stoljeća, koja će sigurno ponovno potaknuti pitanje nedopustivosti opsade gradova, s neselektivnim napadima, neopravdanim razaranjem i neopisivim patnjama onih koje, naprotiv, štiti međunarodno humanitarno pravo.

Sveti Oče, još je uvijek moguće pomoći patnicima, iako je broj onih koji više ne izdržavaju svakoga dana sve veći – stoji u pismu. Žene i djeca onih koji još uvijek ustraju u Mariapolju – među kojima je i oko stotinu žena u uniformama, uglavnom liječnice i kuharice – pišu Papi o prisutnosti stotina ranjenih, civila i vojnika, koji su bez ikakve terapije zbog toga što nema više lijekova ni sredstava za dezinfekciju, te ih se stoga mora evakuirati s bojišta.

U pismu se posebno opisuje stanje u tvornici Azovstal, čeličani koja je postala bojište odlučujuće bitke, i u kojoj se, uz ukrajinsku vojsku, nalazi još oko 1000 civila. Na početku borbi ti su ljudi mislili da će im život s vojnicima, osim sigurnosti pružiti i mogućnost da dobiju hranu, vodu i medicinsku skrb – stoji u pismu. Umjesto toga, za mnoge žene i djecu, ono što se činilo utvrdom, sada je postalo zamka, nedostižna čak i samo za dostavu hrane i vode za piće.

Ta očajnička peticija upućena je također svima koji imaju mogućnost pomoći s humanitarnim koridorima, s prekidom vatre, što je upravo u ovom trenutku potrebno u toj situaciji – objasnio je kardinal Czerny te dodao da je to trenutak u kojemu, uz vjeru i radost uskrsnuća, trebamo znati istodobno nositi trpljenje i agoniju naše braće i sestara u Ukrajini, kao i na brojnim drugim mjestima u svijetu gdje vlada ta strašna nerazumnost rata.

Žene, djeca i ranjenici ne zaslužuju takvu smrt u očima svijeta, oni su današnji mučenici. Vaša će pomoć u njihovoj evakuaciji iz Mariupolja postati uistinu očinski čin, pomoć dobroga pastira i istinski čin milosrđa – stoji na kraju pisma-apela upućenoga papi Franji.