Biskupi Engleske Crkve predložili su molitve za službe blagoslova istospolnih građanskih brakova. Molitve će biti objavljene uz pismo isprike LGBTQI+ osobama zbog povijesnog “odbacivanja, isključivanja i neprijateljstva” prema istospolnim vezama od strane Crkve, prenosi Tablet.

Nakon šestogodišnjeg “razdoblja slušanja, učenja i razlučivanja”, pod naslovom Živjeti u ljubavi i vjeri, Kolegij i Biskupski dom sastali su se u utorak kako bi formulirali prijedloge koje će predstaviti Općoj sinodi Crkve na sastanku u Londonu od 6. do 9. veljače. Njihovi prijedlozi uključuju spomenuti blagoslov i molitve.

Biskupi su također obećali da će potaknuti svoje zajednice da “bezrezervno i radosno” prihvate istospolne parove.

Nadbiskup Yorka, Stephen Cottrell, u izjavi je u ime biskupa izrazio “duboku tugu i žalost zbog načina na koji je Crkva tretirala LGBTQI+ osobe i one koje vole”.

Ipak, anglikanski biskupi nisu podržali prijedlog da se istospolnim parovima omogući crkveni brak. Za to je bila potrebna dvotrećinska većina okupljenih biskupa koja nije ostvarena. U slučaju da su biskupi izglasali spomenuti prijedlog, za njegovo bi usvajanje na razini Engleske Crkve bilo potrebno da dobije i dvotrećinsku podršku dva preostala doma: svećeničkog i laičkog, na nadolazećoj Općoj sinodi u Londonu. Ovako će za podršku blagoslova istospolnih građanskih brakova biti dovoljna natpolovična većina dvaju preostalih domova.

Komentirajući zasjedanje nadbiskup Canterburyja Justin Welby kazao je: “Ne gajim iluzije da će ono što smo danas predložili biti previše za neke, a ni približno dovoljno za druge, ali se nadam da će ono što smo se dogovorili biti primljeno u duhu velikodušnosti, u potrazi za općim dobrom.”

Biskupi su se uoči zasjedanja našli i pod pritiskom pojedinih političara poput predsjednice Donjeg doma britanskog parlamenta iz redova Konzervativne stranke, Penny Mordaunt, te laburističkog zastupnika Bena Bradshawa. Oni su tražili da biskupi daju podršku istospolnim brakovima.

Nakon jučerašnje odluke zastupnik Bradshaw je upozorio na “veliki ustavni nesklad” te istaknuo da se Crkva potvrdila “kao institucionalno homofobna sekta”.