Foto: Mark Reinstein/Shutterstock

Biskupska konferencija SAD-a nezadovoljna je odlukom Senata koji je odbacio dva prijedloga zakona usmjerena na zaštitu nerođene djece od kasnih pobačaja i onih koji su preživjeli neuspjeli pokušaj pobačaja, prenosi IKA.

Predsjednik vijeća za život Biskupske konferencije SAD-a nadbiskup Joseph Naumann izrazio je 25. veljače veliko razočaranje odlukom Senata, ocijenivši da nisu uspjele proći dvije ključne reforme ljudskih prava koje većina američkih građana podržava.

Žestoku raspravu oko uvođenja ta dva zakona otvorio je vođa senatske većine 78-godišnji Mitch McConnell, republikanac iz Kentuckyja, istaknuvši “da svaki senator ima priliku iskazati svoj jasan moralni stav o tome”.

No kako javlja Catholic News Agency, prijedlozi zakona nisu postigli dovoljno glasova kako bi se spriječio filibustering. Radi se o opstrukciji donošenja zakona metodom držanja dugih govora očekujući da većina popusti, promijeni ili potpuno povuče prijedlog zakona. Pravila Senata ne ograničavaju duljinu rasprave o pojedinoj temi te se senator koji verbalno ometa donošenje odluke može spriječiti ako tropetinska većina, tj. 60 senatora, izglasa vremensko ograničenje ili završetak rasprave.

Zakon o zaštiti nerođene djece koja mogu osjećati bol (od 20. tjedna trudnoće) dobio je nedovoljnih 53 glasa, naspram 44 glasa “protiv”.

Zakon o zdravstvenoj njezi djece koja prežive neuspjeli pobačaj dobio je nešto više glasova, ali opet nedovoljno, s 56 “za” i 41 “protiv”.

Prema prijedlogu, dijete koje preživi neuspjeli pobačaj moralo bi dobiti jednaku razinu zdravstvene njege kao i dijete rođeno u istom tjednu trudnoće.

„Zastrašujuće je da je ijedan američki senator, a kamoli njih više od 40, bio za nastavak brutalnog ubijanja nerođene djece ili novorođenih beba koje prežive pobačaj”, kazao je nadbiskup Naumann, dodavši da je „američka nacija bolja od ovoga i da je većina Amerikanaca bila za prijedloge tih zakona koji nisu prošli u Senatu”.

Kako piše Vatican News, Sjedinjene Američke Države su uz Kanadu, Kinu, Nizozemsku, Sjevernu Koreju, Singapur i Vijetnam, zemlje u kojima je pobačaj „kao pravo izbora” legalan i nakon dvadesetog tjedna od djetetova začeća.

Tino Krvavica | Bitno.net