Nadbiskup Nadbiskupije sv. Pavla i Minneapolisa Bernard Hebda ovoga tjedna je obavijestio župe na području države Minnesote kako smiju ignorirati državnu odredbu prema kojoj su zabranjena sva vjerska okupljanja, odnosno da mogu započeti sa slavljenjem svetih misa uz sudjelovanje naroda. „Katolici doista ovise o euharistiji kako bi prebrodili sve izazove u svojim životima“, objasnio je u četvrtak na tiskovnoj konferenciji.

„Primanje euharistije je iznimno važno. Ne možemo imati priliku za pričešćivanje isključivo putem live-streaminga“, poručio je nadbiskup Hebda. Objasnio je kako je odluka biskupa Minnesote o ignoriranju zabrane vjerskih okupljanja bila pastoralna odluka. „Mi smo se dužni brinuti o duhovnim potrebama ljudi“, izjavio je.

Biskupi u Minnesoti su odlučili da će se crkve sljedećeg tjedna otvoriti  za vjernike, ali prisutnost vjernika na misi ne smije biti veća od 33 posto kapaciteta zgrade. Ujedno, sve župe se moraju pridržavati strogih sanitarnih i liturgijskih protokola koji su određeni u konzultacijama sa zdravstvenim stručnjacima. Osim katoličkih biskupa, pojedine protestantske zajednice u Minnesoti (luterani) također su odlučile organizirati bogoslužja sa svojim vjernicima.

Nadbiskup Hebda je izjavio kako nije imao priliku razgovarati s guvernerom Minnesote Timom Waltzom. Međutim, guverner je naknadno izjavio kako planira razgovarati s nadbiskupom. „Ovo su vrlo izazovna vremena i svjestan sam da je njegov posao težak. Želimo pomoći Minnesoti da pobijedi ovu pandemiju. Radujem se razgovoru, ali mogu vam reći da se nadam kako će guverner promijeniti svoje mišljenje“, izjavio je nadbiskup.

Još uvijek nije poznato hoće li svećenici, koji će služiti svete mise, biti suočeni sa sankcijama. Nadbiskup Hebda se nada da „zbog toga neće doći do nesporazuma te da će se postići nekakav dogovor“. Dodao je kako smatra da s pravne perspektive „biskupi stoje na čvrstom temelju“.

Odvjetnička tvrtka Becket Law poslala je 20. svibnja guverneru dopis u kojem objašnjavaju da prvi amandman američkog Ustava vjernicima jamči pravo na kontinuirana bogoslužja. Nadbiskup je na tiskovnoj konferenciji izjavio: „Naravno, naša vjera od nas traži i poštivanje civilnih vlasti, pa zbog toga pokušavamo doprijeti do guvernera i njegove administracije kako bismo mu objasnili potrebe Crkve.“

Apostolski nuncij u SAD-u, nadbiskup Christophe Pierre, još nije reagirao na najavu biskupa Minnesote o otvaranju crkvi za vjernike.

„Mi živimo u opasnim vremenima i možemo očekivati da će se vjernici i svećenici zaraziti koronavirusom. To će postati dio naših života, ali pitanje je kako ćemo se s time nositi“, objasnio je nadbiskup Hebda. Objasnio je kako opasnost od zaraze koronavirusom postoji svugdje. „Čak i u restoranima. Rizik postoji svugdje“, dodao je.

U državi Minnesoti od koronavirusa je do sada preminulo više od 800 ljudi, a zaraženo je njih 18 tisuća. U SAD-u je preminulo gotovo 100 tisuća ljudi, a zaraženo je više od 1,6 milijuna. Nadbiskup Bernard Hebda uvjeren je kako težina situacije odražava potrebu za pastoralnom službom.

„Molim vas, zapamtite da mi biskupi imamo svečanu dužnost, ustvari odgovornost, pružati ljudima duhovnu skrb, a tu dužnost trebamo izvršavati na siguran i odgovoran način“, objasnio je.

Tiskovnu konferenciju zaključio je iznošenjem primjera čovjeka koji već godinama živi potpuno slobodan od jedne teške ovisnosti. „U tome je uspio jer je svakoga jutra išao na misu i primao svetu pričest.“