Biskupi koji su znali za zlostavljanja, a nisu učinili ništa trebali bi dati ostavku, izjavio je Lawrence Persico, biskup Eriea.

Biskup je to izjavio tijekom intervju za američku katoličku televizijsku mrežu EWTN, komentirajući kako su “djela” jedini način da Crkva zadobije povjerenje vjernika nakon seksualnih skandala koji je već desetljećima potresaju.

Intervju je uslijedio nakon šokantnog izvještaja državnog tužiteljstva američke savezne države Pennsylvanije koje je pokazalo umiješanost više od 300 svećenika u seksualna zlostavljanja oko tisuću žrtava od pretpubertetske dobi do bogoslova.

Biskupija Erie jedna je od šest pennsylvanijskih biskupija obuhvaćenih istragom.

Premda je istaknuo kako izvještaj pokriva period od 70 godina s najvećim brojem slučaja počinjenih u razdoblju između 70-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća, biskup Persico poručio je kako je potrebna “potpuna transparentnost ako želimo povratiti povjerenje ljudi”.

Odgovarajući na pitanje novinara trebaju li biskupi koji su znali i zataškali zlostavljanja dati ostavku, Persico je izjavio: “Mislim da bi trebali.”

“Kao što sam već izjavio, možemo razgovarati o transparentnosti i istini, ali puno će toga ovisiti o našim djelima, kako ćemo pokazati transparentnost i kako ćemo nastaviti naprijed. To je ključ svega, moramo pokazati da mislimo ono što govorimo.”

Biskup Persico jedini je koji se uživo susreo s članovima istražnog povjerenstva koje je istraživalo slučajeve seksualnog zlostavljanja u šest američkih biskupija.

Kako piše Catholic Herald, istraživačko povjerenstvo nije utvrđivalo nečiju nevinost ili krivnju već je cilj bio ispitati postoji li dovoljno dokaza za pokretanje optužnice. Gotovo svi slučajevi zlostavljanja u izvještaju pali su pod zastaru, a većina od 301 imenovanog svećenika je umrla ili nije aktivna u službi.

Tino Krvavica | Bitno.net