Nadbiskupija svetog Pavla i Minneapolisa je ponudila iznos od 210 milijuna dolara žrtvama seksualnog zlostavljanja od strane klerika. To je, inače, najveći iznos ponuđen žrtvama zlostavljanja u povijesti, piše Catholic Herald. „Ovo je veliki dan za sve žrtve. Preostalo nam je još posla, ali očito je da smo obavili dobar posao, na koji sam jako ponosan“, izjavio je Jamie Heutmaker.

Nadbiskupija je 2015. godine podnijela zahtjev za pokretanje stečajnog postupka usred tužbi zbog seksualnih zlostavljanja koja su se događala posljednjih nekoliko desetljeća. Crkva je odlučila ponuditi nagodbu kako bi prekinula gomilanje sudskih troškova, koji se, kako kažu, mogu bolje iskoristiti za širenje evanđelja. Nadaju se da će ovaj sudski postupak biti okončan kroz nekoliko mjeseci.

„Bez hrabrosti i ustrajnosti žrtava ovo se nikada ne bi dogodilo. Svjestan sam kako su vam zlostavljanja mnogo toga otela – vaše djetinjstvo, vašu nevinost, vašu sigurnost, povjerenje, a u mnogim slučajevima i vašu vjeru, zatim odnose u vašim obiteljima i među vašim prijateljima. Narušeni su odnosi u župskim zajednicama. Životi su zauvijek promijenjeni. Crkva vas je iznevjerila i zbog toga mi je jako žao“, izjavio je nadbiskup Bernard A. Hebda.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net