Evangelizacijski napor potrebniji je nego ikad u sve više sekulariziranom europskom društvu. Zbog toga slavlje 1050. godišnjice pokrštavanja Poljske treba potaknuti da se „gleda prema budućnosti s nadom i obnovljenom vjerom“ – rekao je jučer kardinal Pietro Parolin, Papin Državni tajnik, na koncu mise koju je slavio u katedrali u poljskom gradu Gniezno, zajedno s nadbiskupom Wojciechom Polakom.

To je bila prva službena točka njegova pohoda Poljskoj, u ulozi posebnog papinskog izaslanika, koji je započeo slijetanjem u zračnu luku Poznań.

U posjetu Poljskoj povodom obilježavanja krštenja poljskog kneza Mieszka 14. travnja 966. godine, kardinal Parolin je istaknuo da se radi o događaju koji je pomogao „konsolidirati identitet i neovisnost tadašnje Poljske kneževine te označio početak polaganog procesa kristijanizacije stanovništva“. Otada – dodao je kardinal – kršćanska je vjera oplodila tu zemlju.

U svojem pozdravu, Papin je državni tajnik također istaknuo usku svezu koja sjedinjuje Poljsku s Jubilejom milosrđa, čija je poruka – kako je rekao – intimno povezana sa sv. Faustinom Kowalskom i velikim papom Ivanom Pavlom II., koji su pokazali važnost milosrđa vlastitim životom i spisima.

Na završetku prvog dana trodnevnog pohoda, kardinal Pietro Parolin je također, pri Institutu za europsku kulturu, sudjelovao na projekciji filma posvećenog pokrštavanju Poljske.

Radio Vatikan | Bitno.net