Među bogoslovima i sjemeništarcima broj je trostruko veći. Naime, gotovo 60 posto svećeničkih kandidata korisnici su te internetske društvene mreže.

Facebook

Svaki peti talijanski svećenik ima profil na društvenoj mreži Facebook, izvješćuju vatikanske novine “L’Osservatore Romano” od 18. ožujka, pozivajući se na istraživanje milanskoga katoličkog sveučilišta “Sacro Cuore”. Među bogoslovima i sjemeništarcima broj je trostruko veći. Naime, gotovo 60 posto svećeničkih kandidata korisnici su te internetske društvene mreže. U odnosu na ukupnu populaciju u Italiji, navode novine, taj je broj visok. Također se ističe kako je više svećenika korisnika Facebooka na ekonomski slabijem jugu zemlje, nego u sjevernoj Italiji. Također, redovnice s online profilima rijetke su, u odnosu na svoje muške kolege.

Istraživanje je po narudžbi Udruge talijanskih katoličkih webmastera (WeCa) proveo Institut za medijska istraživanja Sveučilišta “Sacro Cuore” i Sveučilište u Perugi. Prema istraživanju WeCa, u Italiji postoji 15.000 katoličkih internetskih stranica. U planu je i istraživanje u kojoj mjeri svećenici koriste društvene mreže za svoj pastoralni rad. (ika/bitno.net)