Starbucks

Direktor lanaca kafeterija Starbucksa Howard Schultz izjavio je nedavno kako njegova tvrtka neće povući svoju javnu potporu homoseksualnim brakovima, unatoč nezadovoljstvu jednog dijela dioničara s takvim stavom.

Na godišnjoj konferenciji dioničara tvrtke, održanoj prošli tjedan, Thomas Strobhar, dioničar tvrtke i utemeljitelj Akcionog centra za korporativni moral, organizacije koja ima za cilj preispitivati odnos korporacija prema problemima abortusa, pornografije i istospolnih brakova, suprotstavio se javnoj potpori Starbucksa gay brakovima. Osim svjetonazorskih razloga, on je ukazao i na to kako zbog te potpore tvrtka gubi novce jer su mnoge konzervativne udruge odlučile pokrenuti bojkot protiv nje.

Schultz je Strobharu odmah odgovorio kako tvrtka neće odustati od svoje potpore i dodao kako svi oni dioničari koji nisu s time zadovoljni mogu prodati svoje dionice i kupiti neke druge.
Iako Schultz tvrdi kako odluka o potpori istospolnim brakovima “nije ekonomska”, kolumnistica The Washington Posta Jena McGregor tvrdi da je i te kako “riječ o dolarima”.

“Za mnoge velike tvrtke, strah od gubitka zaposlenika i vjernih klijenata koji podržavaju gay prava veći je od straha gubitka onih s druge strane koji se tim pravima suprotstavljaju”, napisala je kolumnistica dodajući kako je ta dvojba još manja za one tvrtke koje posluju uglavnom u urbanim sredinama gdje, kako tvrdi, prevladava potpora pravima homoseksualaca.

Josip Ravlić