Gay parada

Ustavni sud je 27. prosinca 2011.g. prihvatio inicijativu za referendumom, koju je pokrenula Slovenska civilna inicijativa za obitelj i prava djece (CIFRC) kojim žele osporiti novi Obiteljski zakon usvojen u lipnju 2011.g., koji istospolnim parovima daje pravo na ‘brak’ i posvajanje djece.
“Ustavni sud priopćio je kako je odbio parlamentarni zahtjev glede referenduma o kontroverznom obiteljskom zakonu, što znači da će se referendum održati ako predlagatelji uspiju prikupiti potrebnih 40.000 potpisa,” kaže Aleš Primc, čelnik CIFRC-a.
G. Primc je objasnio da je vlada, navodeći da će kampanja oko referenduma biti “nedemokratska i netolerantna”, tražila od suda odluku o ustavnosti referenduma u rujnu.
“Jako smo sretni što možemo nastaviti s prikupljanjem potpisa za referendum nakon što smo morali prekinuti radi procjene ustavnosti”, rekao je Primc u priopćenju, uz napomenu da je već prikupljeno više od 27.000 potpisa.

Primc je rekao da će njihova grupacija nastaviti s prikupljanjem potpisa ovoga tjedna. “Odluka Ustavnog suda potvrđuje naša dugogodišnja nastojanja za poštivanjem ljudskih prava, osobito prava djece. Oni su najslabija karika našeg društva, pa im je potrebna najveća skrb, zaštita i pozornost. ”
CIFRC, koja broji preko 65.000 članova koji se protive kontroverznom Obiteljskom zakonu, podupire stav da dijete treba skrb i ljubav majke i oca. “Obiteljski zakon treba poštivati i promicati najbolje interese djece te se ticati glavnih problema slovenskih obitelji”, stoji u priopćenju CIFRC-a.

Slovenski ‘Times’ izvješćuje da je mjesna Katolička crkva, također, pozdravila odluku Ustavnog suda da se referendum omogući.
Ljubljanski nadbiskup Anton Stres je rekao: “To znači da nastojanja Crkve nisu u suprotnosti s Ustavom i temeljnim ljudskim pravima, niti su u suprotnosti s osnovnim načelom tolerancije.”

Ministar obitelji i socijalne skrbi Ivan Svetlik, s druge strane, je rekao kako je razočaran odlukom, smatrajući da će se Slovenija naći u “kulturnoj blokadi nametnutoj od strane Crkve”. Međutim, Svetlik kaže kako odluku Ustavnog suda treba poštivati.

Primc je rekao da će se referendum održati u ožujku ili travnju 2012.g., istodobno s parlamentarnim izborima ili općinskim izborima za gradonačelnike, ali je istaknuo da se do toga moraju prikupiti potpisi koje treba i službeno potvrditi.

Izvornik: 24kul.si
Preveo: Tihomir Ježinac, dr.med.