maxresdefault

Slovenski građani na jučerašnjemu su referendumu odbacili zakon koji je legalizirao istospolne brakove i posvajanje djece u njima, izvijestile su agencije.

Kako je izvijestilo Državno izborno povjerenstvo u susjednoj nam državi, protiv zakona glasovalo je 359.528 ili 63 posto birača, a za 210.967 ili 37 posto, pokazuju rezultati nakon prebrojanih 96 posto listića. Dakle, protiv zakona se izjasnila većina od više od petine registriranih glasača.

Referendum je pokrenula građanska inicijativa “Za otroke gre” (Radi se o djeci) koja je tako reagirala na proljetos donesen zakon koji je legalizirao istospolne brakove i posvajanje djece, i to na jedan od ‘najliberalnijih’ načina u Europi.

Nakon što je parlament u kojem većinu drži stranka premijera Mire Cerara glasovao protiv održavanja referenduma, inicijativa se žalila Ustavnom sudu, koji je odluku parlamenta srušio i naložio održavanje referenduma.

On je sada uspješno održan, a njegovi rezultati, osim što znače da zakon neće biti proveden, ima za posljedicu i da zakon o ovome pitanju ne smije biti donesen unutar idućih godinu dana.

U 2012. održan je referendum kada su Slovenci također rekli ‘ne’ homoseksualnim ‘brakovima’. Sada je raspoloženje građana po tom pitanu iznova potvrđeno. Hoće li ga ova ili buduće slovenske vlade poštivati pa odustati od nametanja tog pitanja, preostaje vidjeti.

U međuvremenu – čestitamo susjedima na “demokraciji na djelu”!

G. An. | Bitno.net