Crkva traži “ponaprije zaštitu obitelji kao zajednice muškarca i žene, te potporu obiteljima s više djece, kao i zaštitu ljudskog života od začeća do naravne smrti”.

Biskupi

Kao i prije prethodnih parlamentarnih izbora, Slovačka biskupska konferencija će i ove godine, prije glasovanja 10. ožujka, razgovarati s “relevantnim strankama koje imaju realnih izgleda za ulazak u parlament”. Mediji su izvijestili o prvom sastanku predsjednika Slovačke BK nadbiskupa Bratislave Stanislava Zvolenskya s vodstvom Kršćansko-demokratskog pokreta (KDH) održanom 8. veljače. Cilj je, prema nadbiskupovim riječima, “političke stranke zamoliti za pomoć da u parlamentu demokratskim sredstvima provode temeljne vrijednosti koje Katolička Crkve promiče u svom djelovanju”.
Crkva traži “ponaprije zaštitu obitelji kao zajednice muškarca i žene, te potporu obiteljima s više djece, kao i zaštitu ljudskog života od začeća do naravne smrti”, rekao je Zvolensky. Nadalje, Crkva želi “više mogućnosti djelovanja na karitativnom polju i u školskom sustava”. Također je važno “pitanje savjesti”, koju je “vrlo korisno” imati na umu “kada će trebati raspravljati u parlamentu”.
Kontaktiranje Katoličke Crkve u Slovačkoj s političkim strankama u predizbornom vremenu nije bez kontroverzi. Tako je za vrijeme prošlih izbora posebno kritiziran odlazak nadbiskupa Zvolenskya u sjedište desničarske Slovačke narodne stranke (SNS). Evangelička Crkva, prema riječima njihova generalnog inspektora Pavela Delinga, ne planira poduzimanje takve inicijative, ali “neće izbjegavati sastanak” ako ga “iniciraju stranački vođe”.
Slovačka biskupska konferencija najavila je da neće prije izbora vjernicima uputiti pastirsko pismo, ali biskupima i crkvenim subjektima ostavlja slobodu obraćanja vjernicima u vezi izbora. Salezijanac Jozef Vadkerti u nakladi izdavačke kuće “Don Bosco” objavio je brošuru “Kršćanin i izbori”, u kojoj kritički analizira i stranke kršćanske demokracije. Ipak, kako ističe direktor kuće “Don Bosco” Jan Misko, ocjenjivanje stranaka i sam izbor na glasovanju prepušta se čitatelju.(ika/bitno.net)