progon

Prošla godina, 2015., bila je najgora godina progona kršćana u modernoj povijesti, stoji među ostalim, u izvješću nevladine udruge Otvorena vrata (Open Doors) koja već dulje vrijeme prati progone protiv sljedbenika Isusa Krista i dala je listu 50 zemalja u kojima je trenutačno najopasnije biti kršćanin.

Na toj listi (cijelu listu pogledajte OVDJE) prva je Sjeverna Koreja, a na drugom mjestu je Irak. Slijede, redoslijedom kojim su na listi: Eritreja, Afganistan, Sirija, Pakistan, Somalija, Sudan, Iran i Libija (koja se pojavila po prvi put na listi). Lista je rađena prema raznim kriterijima koji su za svaku zemlju stvorili ‘indeks proganjanja kršćana’.

U većini slučajeva (35 od 50), glavni razlog za progone je radikalni islam. Drugi čimbenici su religijski nacionalizam, diktatorski režimi, postkomunistički ateizam, etničke napetosti, te organizirani kriminal. To su razlozi zbog kojih je ukupno oko 100 milijuna kršćana bilo proganjano tijekom 2015.

Metodologija Open Doorsa koji ovakva istraživanja radi od 1995. temelji se na praćenju vlada koji protiv kršćana djeluju na dva temeljna načina: izravnim nasiljem (‘brutal attacks’) ili pritiscima (‘squeeze’) kojima se neprestano djeluje na kršćane i drži ih se pod represijom. Kako je pojasnio predsjednik Open Doors International Ronald Boyd-MacMillan, takva je metoda potrebna jer se događa da su pritisci na kršćane “tako veliki da ih se neprestano drži u strahu i onda oni ne žele govoriti o tome, što stvara pogrešnu sliku o stanju vjerskih sloboda”.

Zemlje u kojima je ‘pritisak’ najveći su Somalija, Sjeverna Koreja, Eritreja, Afganistan, Maldivi, Irak, Iran, Saudijska Arabija i Sirija. Najviše fizičkog nasilja protiv kršćana i uništavanja njihovih vjerskih objekata u prošloj je godini zabilježeno u Nigeriji, Pakistanu, Iraku, Siriji, Mianmaru, Srednjoafričkoj Republici, Egiptu, Meksiku, Sudanu i Indiji.

Prema istraživanju Open Doors tijekom analiziranog razdoblja ubijeno je ukupno 7000 kršćana. To je za čak 3000 više ubijenih ljudi u odnosu na prethodno razdoblje, pri čemu podaci iz Sirije, Iraka i Sjeverne Koreje nisu cjeloviti zbog nepostojanja potpuno pouzdanih izvora. U istom razdoblju napadnuto je 2300 crkvi, duplo više nego u prethodnom razdoblju.

Najveći broj ubijenih kršćana nije u nekoj od zemalja Bliskog istoka, kako bi se moglo očekivati zbog zločina tzv. Islamske države, nego u Nigeriji. Tamo je ubijeno čak 4028 kršćana, dakle više nego u ostatku svijeta. Pri tome, tvrde u Open Doors, najveći broj ubojstava djelo je islamističke skupine Boko Haram, ali i zemljoradnika muslimana pripadnika Hausa-Fulani populacije koji su provodili nasilje nad kršćanskim farmerima.

Goran Andrijanić | Bitno.net