Zabranjeno je čitanje pastirskog pisma vojnog ordinarija tijekom mise u vojnim kapelama koji poziva suprotstaviti se novoj Obaminoj uredbi glede zdravstvene zaštite. Pod pritiskom javnosti američki predsjednik  je izmijenio uredbu ali ne dovoljno da bi bila prihvatljiva katolicima    

Vojska

Vojska Sjedinjenih Američkih Država je zabranila katoličkim kapelanima pročitati pastirsko pismo vojnog ordinarija za vrijeme mise 29. siječnja, kršeći pravo na slobodu riječi i vjerske slobode koja je zajamčena američkim ustavom, objavio je portal Vatican Insider.

Pastirsko pismo nadbiskupa Timothyja Broglia, vojnog ordinarija, poziva suprotstaviti se uredbi Obamine administracije koja bi trebala postati obvezatna za sve u kolovozu ove godine, osim  u katoličkim ustanovama (bolnice, škole, dobrotvorne organizacije), kojima je dano još godinu dana za „prilagodbu“.  Od  1. kolovoza 2013. postaje obveza da svi poslodavci moraju uplaćivati u zdravstvene fondove Sjedinjenih Američkih Država dodatna sredstva za svoje radnike kao dodatni dio minimalno obvezatne zdravstvene zaštite iz područja kontracepcije (uključujući sterilizaciju i abortivne lijekove). Taj dio uplaćenih sredstava uračunavao bi se kao dio naknade radniku.

Izuzeti od uredbe mogli bi biti vjerski zaposlenici, čiji je zadatak usađivanje vjerskih vrjednota, a koji uglavnom zapošljavaju osobe koje dijele nauk organizacije i koji djeluju u službi onih koji dijele ta vjerska načela.

Ali kako je primijetio predsjednik Dobrotvornih katoličkih ustanova Sjedinjenih Američkih Država „službenik Isusa Krista po sebi“ ne bi imao preduvjete za taj izuzetak. To ne bi imale ni katoličke dobrotvorne ustanove, dobrotvorne  katoličke udruge, katoličke bolnice (koje se brinu za svakog šestog pacijenta u državi), trgovine za siromašne, ustanove zbrinjavanja beskućnika, kao ni mnoge katoličke škole. U to ne bi bili uključeni ni mnogi biskupijski uredi, a još manje vlasnici poduzeća koja se bore da svoju aktivnost vode po svojim vjerskim načelima.

Uredbu je izdao Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb (HHS), koga vodi katolkinja Kathleen Sibelius, po kojoj uredba pravilno uravnotežuje vjersku slobodu i povećanje prava na važne usluge prevencije.  „Usluge“ predviđaju kirurške zahvate sterilizacije, recepte za sva kontracepcijska sredstva prisutna na spiskovima Food and Drug Administration-a , uključujući sredstva koja izazivaju pobačaj u prvim tjednima trudnoće. Povećanje minimalnog djela obvezne zdravstvene zaštite znači u biti samo lakši pristup pobačajnoj praksi. Poslodavcima je dano godinu dana da osiguraju novce za taj zdravstveni trošak. Poslodavci koji bi kršili tu uredbu HHS-a i neće osigurati pokriće troškova koji su određeni Affordable Care Act-om, bit će kažnjeni svake godine s 2.000 dolara po svakom zaposleniku. Jedina alternativa za katoličke poslodavce koji se protive uredbi HHS-a je prestanak rada.

Uredbi se odmah suprotstavila Katolička crkva na čelu s novoimenovanim kardinalom New Yorka, Timothyjem Dolanom, predsjednikom Biskupske konferencije Sjedinjenih Američkih Država (United States Conference of Catholic Bishops – Usccb), koji je pozvao biskupe da se suprotstave toj mjeri.

Predsjednik države nam poručuje da imamo godinu dana da nađemo način kako pregaziti našu savjest, rekao je nadbiskup New Yorka. Obvezati američke građane, izabrati između gaženja vlastite savjesti ili odbijanja zdravstvene zaštite je doslovno nemoralno. Radi se i o napadu na pravo na zdravstvenu zaštitu kao i napadu na vjersku slobodu. Vlada ne bi smjela, upozorava nadbiskup New Yorka, slati poruku Amerikancima da je trudnoća bolest i da je treba izbjegavati pod svaku cijenu. Pastirska pisma biskupa su se čitala u cijeloj državi na svim misama u nedjelju 29. siječnja, osim u kapelama vojske Sjedinjenih Američkih Država.

Nadbiskup Broglio, vojni ordinarij američke vojske, je uputio posredstvom e-maila svoje pastirsko pismo katoličkim vojnim kapelanima 26. siječnja, dajući upute da se pročitalo tijekom svih misa u vojnim kapelama sljedeće nedjelje, piše u izjavi Nadbiskupije vojne službe.

U pastirskom pismu Nadbiskup je pozivao katolike da se odupre nedavnoj uredbi Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, glede federalne naredbe o zdravstvenom osiguranju koje se odnosi na sterilizaciju, abortivne lijekove i kontracepciju, stoga jer predstavlja kršenje vjerskog prava priznatog ustavom Sjedinjenih Američkih Država.

Međutim, potom je Ured voditelja kapelana vojske uputio e-mail starim kapelanima upozoravajući ih na nelegitimnosti linije naznačene u pismu Nadbiskupa i tražeći da se ne  čita sa propovjedaonice. Ured je naredio da se pismo spomene tijekom mise i raspačava u tiskanom obliku na dnu kapele.

Oslanjajući se na prethodne pravne slučajeve Nadbiskup je ustvrdio da je ponašanje vojske kršenje ustavnog prava slobode riječi i slobode ispovijedanja vjere, kao i prava svih kapelana i članova ordinarijata.

Nadbiskup, bivši vatikanski diplomat i osobni tajnik bivšeg državnog tajnika Svete Stolice kardinala Angela Sodana, raspravio je to pitanje sa državnim tajnikom američke vojske Johnom McHughom.

Tijekom razgovora složili smo se da je bila grješka ne pročitati nadbiskupovo pismo, rečeno je u izjavi nakon sastanka. Nadbiskup je pristao ukloniti iz pastoralnog pisma rečenicu koja je poručivala: Ne možemo se prilagoditi i nećemo se prilagoditi ovom nepravednom zakonu. To je učinjeno na poticaj državnog tajnika  McHugha jer postoji mogućnost da bi osobe krivo mogle  shvatiti rečenicu kao poziv na građanski neposluh.

Mnogi politički komentatori u Sjedinjenim Američkim Državama vjeruju da bi ova kontroverzna norma mogla skupo koštati Obamu na sljedećim predsjedničkim izborima ako je ne bi povukao prije izbora.

Posljedice će biti katastrofalne za Bijelu kuću i predsjednika Obamu, ustvrdili su kolumnist Mark Shields i David Brooks, novinar New York Timesa, tijekom emisije Public Broadcasting Service prošli tjedan.

Brooks je podsjetio da je na izborima 2008. godine Obama dobio 54 % glasova od katolika, ali da je u opasnosti izgubiti veliki dio te podrške na izborima u studenome ove godine zbog ovog zakona. On smatra da bi vlada trebala pružiti osobama koje podržavaju druge vrjednote mogućnost da djeluju na drugačiji način. „Vlada koja nameće opće pravilo i kaže ili postupi tako ili ništa je vlada koja vrijeđa puno ljudi“.

Shields se slaže. Uputu je definirao „nebranjivom“ i smatra da je uznemirila katolike, evangeliste i mnoge druge. Priziv savjesti je ukorijenjen u našu američku tradiciju i važan je ne samo za katolike već i za adventiste sedmog dana, pravovjerne židove i mnoge druge, istaknuo je.

Brooks je ocijenio ovakav razvoj kao „najpodcjenjeniji  događaj“ posljednjih mjeseci. On i Shields predviđaju da će ova problematika još više doći do izražaja s približavanjem predsjedničkih izbora u studenom.

U međuvremenu pod pritiskom javnosti i Crkve predsjednik Sjedinjenih Američkih Država je najavio da će izmijeniti neke članke prethodno donese uredbe.

U slučaju vjerskih ustanova, rekao je Obama, osiguravajuća će društva, a ne poslodavci, pružati ženama besplatno sredstva za kontracepcijska  sredstva.

Da bi branio svoju uredbu, koja je postala već u 28 američkih država temelj zakona, Obama je rekao: Borili smo se za tu uredbu jer spašava živote i omogućava štednju.

Skoro 99 % svih žena, nastavio je Obama, uzima kontracepcijska sredstva u određenom životnom razdoblju, međutim, polovica žena u životnoj dobi između 18 i 34 godine života je imala poteškoća kupiti ih.

Shvatili smo da je drugo načelo u opasnosti, objašnjava američki predsjednik, načelo vjerske slobode. Načelo za koga Obama kaže da mu je „pri srcu“ podsjećajući na obećanje dato vrhu Katoličke crkve u Americi da će raditi zajednički po tom pitanju kritizirajući „ciničku želju nekih“ da pretvore sučeljavanje u „utakmicu američkog nogometa“ .

Američki katolički biskupi, nakon što su u prvom trenutku u novom kompromisnom prijedlogu američkog predsjednika Baracka Obame vidjeli mogućnost očuvanja vjerskih sloboda u Sjedinjenim Američkim Državama, zadržali su pravo očitovanja o tom kompromisnom prijedlogu što su i učinili priopćenjem na službenoj web stranici Biskupske konferencije Sjedinjenih Američkih Država.

Američki biskupi odbacuju novo kompromisno rješenje američkog predsjednika Obame koje predviđa da će u slučaju vjerskih ustanova, osiguravajuća društva, a ne poslodavci, pružati ženama besplatni dostup kontracepcijskim sredstvima, ako budu željele. Smatraju to rješenje nedovoljno dobrim, i žele još korak naprijed.  Prva „teška primjedba“ je da uredba nastavlja „nalagati obvezu za cijelu državu da se pokriva zdravstvenim osiguranjem sterilizacija i kontracepcija uključujući onu koja potiče na pobačaj, stoji u priopćenju američkih biskupa. Sve to ne samo da nije zakonski, već ostaje veliki moralni problem. Ne možemo to ne ponoviti, iako se mnogi nastavljaju koncentrirati na temu vjerske slobode.

Druga primjedba američkih biskupa je da izmijenjena Obamina uredba nastavlja predviđati da sva osiguravajuća društva moraju uključiti gore navedenu osporavanu dodatnu zaštitu. Stoga poslodavci koji sami brinu o svojim osiguranjima i katoličke osiguravajuće tvrtke ne bi bile izuzete iz te uredbe.

Kako su dobivene informacije o promjeni uredbe još nepotpune, a mi nismo konzultirani unaprijed, iz pojedinosti primjećujemo da promijenjeni prijedlog i dalje nastavlja s nepotrebnim zadiranjem vlade u unutrašnji ustroj vjerskih ustanova, te da vlada prisiljava vjernike  i vjerske skupine da krše njihova najdublja uvjerenja. U narodu gdje je vjerska sloboda prvo i temeljno načelo ne bi smjeli biti ograničeni u pregovaranju o njoj. Stoga obnavljamo poziv svim katolicima i svim Amerikancima da nam se pridruže u naporu da zaštitimo vjersku slobodu i slobodu savjesti za sve, zaključuju svoje priopćenje američki biskupi.

Za Bitno.net priredio: Marijo Udina