Melkitski nadbiskup Aleppa smatra da bi promjena režima mogla imati nesagledive posljedice za vjerske manjine

Sirija

Grčko-melkitski nadbiskup Jean-Clement Jeanbart, nadbiskup Aleppa, izrazio je zabrinutost da bi u Siriji tijekom nereda na vlast mogao doći “islamistički režim”. To bi moglo donijeti ozbiljne probleme vjerskim manjinama u zemlji, osobito kršćanima – izjavio je 68-godišnji nadbiskup te s Rimom ujedinjene Crkve, govoreći za švicarsku katoličku novinske agenciju APIC/KIPA. Istodobno Jeanbart je prozvao zapadne medije da često navode netočne podatke te iskrivljeno prikazuju stanje u Siriji, dolijevajući time “ulje na vatru”.
Samo “ozbiljan dijalog” između suprotstavljenih strana može Siriju sačuvati od “katastrofe”, rekao je nadbiskup. Do sada je, međutim, politička oporba odbacivala sve prijedloge vlade u Damasku za reformama te je odbijala pregovore. U Aleppu, gradu u blizini granice s Turskom, stanje je za sada još uvijek mirno. Zbog nasilnih sukoba koji su u tijeku sve više kršćana napušta zemlju. Među poginulima tijekom posljednjih nekoliko dana, stradalima u uporištu opozicije Homsu, ima i dosta kršćana, rekao je Jeanbart.
Prema izvješćima međunarodnih medijskih agencija, u bombardiranju grada Homsa sirijska vojska je u noći s 3. na 4. veljače usmrtila vjerojatno više od 200 ljudi, a brojne su osobe teže ili lakše ranjene. Među žrtvama ima i žena i djece. Vijeće sigurnosti UN-a u New Yorku do sada nije uspjelo usvojiti rezoluciju protiv režima predsjednika Bashara al-Assada, jer su Rusija i Kina uložile veto. (ika/bitno.net)