Sirija

Katolički biskup u sirijskom Aleppu, Giuseppe Nazzaro, kritizirao je sankcije koje međunarodna zajednica nameće Siriji. Ujedinjeni narodi i zapadne zemlje nisu svjesni da svojim sankcijama, kao i podrškom pobunjenicima, “mogu prouzročiti više žrtava nego što ih je uzrokovao sam režim”, izjavio je 7. svibnja biskup franjevac porijeklom iz Italije, govoreći za rimsku tiskovnu agenciju Asianews.

Istodobno biskup se protivi užurbanoj osudi režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada od strane Ujedinjenih naroda. “Moralna je obveza” da se prije izricanja osude najprije razjasne okolnosti, pozadina i počinitelj prošlotjednog masakra, rekao je apostolski vikar u svojstvu biskupa u Aleppu. Nakon ubojstva gotovo 120 civila u sirijskom gradu Al-Hula Vijeće sigurnosti UN-a je 28. svibnja gotovo jednoglasno osudilo sirijsku vladu zbog topničkih napada na grad.

Katar, Saudijska Arabija i druge zemlje Arapskoga zaljeva istodobno i dalje provode kampanju za “uništavanje” Sirije, dodao je Nazzaro za AsiaNews. Sve to, istaknuo je, pokreće spiralu nasilja i onemogućava postupno otvaranje demokraciji i reformama. (ika/bitno.net)