Sarajevo

Svečanom ceremonijom u Sarajevu je u utorak 11. rujna navečer završen Svjetski međureligijski skup za mir u organizaciji Zajednice sv. Egidija iz Rima, te vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Utemeljitelj Zajednice sv. Egidija prof. Andrea Riccardi zahvalio je svima koji su dali svoj prinos uspjehu susreta. Neka Sarajevo ostane jedan grad, ali istodobno i grad množine. Gledajmo na budućnost bez straha, rekao je Riccardi.

Kardinal Roger Etchegaray je u svome govoru poručio: “Sarajevo, danas ti govorim: Hrabro! Hrabro!” Potaknuo je sve stanovnike Sarajeva na suživot, život u dostojanstvu djece Božje, zajedništvo i ljubav prema bližnjemu. “Sarajevo, ti koji si s pravom tako ponosno na svoju prošlost, pomiješano vjerskom tolerancijom i kulturalnim razmjenama, povrati se onomu što jesi, u službu svim narodima i svim religijama. Sarajevo, Sarajevo, govorim ti: Bog će suditi čovječanstvo po onomu što se događa pred tvojim očima. Sarajevo, molim te: daj ruku svom bližnjemu, bez obzira tko je on i zajedno podignite vaše ruke ujedinjene prema Bogu”, rekao je kardinal u govoru.

Riječi zahvale uputili su i predstavnici vjerskih zajednica, a potom je pročitan “Apel iz Sarajeva” u kojem se između ostaloga ističe kako religije imaju veliku zadaću: govore čovjekovom srcu  o Bogu i oslobađaju ga od mržnje, predrasuda, strahova, i otvaraju ga za ljubav. Iznutra mijenjaju muškarca i ženu. Religije mogu naučiti svakog muškarca i ženu kao i sve narode umjetnosti zajedničkog življenja po dijalogu, međusobnom poštivanju, poštovanju slobode i različitosti. Tako mogu stvoriti humaniji svijet. “Volja je Božja da živimo zajedno u miru! Mržnja, podjela, nasilje, masakri i genocidi ne dolaze od Boga. Molimo neka nas Bog obdari darom mira. Neka taj veliki dar udijeli svijetu i svima nama!”, stoji u apelu koji su predstavnici vjerskih zajednica predali djeci, a ona veleposlanicima akreditiranima u Bosni i Hercegovini. Uslijedilo je paljenje plamena mira, kojeg su simbolično bakljama upalili predstavnici vjerskih zajednica koji su potom potpisali Apel.

Predsjednik Zajednice sv. Egidija prof. Marco Impagliazzo najavio je da će se Svjetski međureligijski susret za mir 2013. godine održati u Rimu. Samoj svečanosti prethodile su molitve na više mjesta u gradu. Kršćani su se okupili na molitvi na platou ispred katedrale. (ika/bitno.net)