Kako prenosi BBC, ali i brojni strani mediji, jedna pravoslavna eparhija (ekvivalent katoličkoj biskupiji) iz sibirskog grada Nižnji Novgorod, molitvom će otplatiti dug tvrtki koja je provela građevinske radove na jednoj od zgrada u njenom vlasništvu.

Naime, građevinska tvrtka Era ugradila je sistem grijanja u vrijednosti 916 tisuća rubalja (oko 77 700 kuna), ali je eparhija otplatila samo polovicu radova, odugovlačivši s isplatom ostatka. Ubrzo je slučaj završio na sudu.

Tada se dogodio neočekivani obrat. Građevinska tvrtka i pravoslavna eparhija sklopile su izvansudsku nagodbu prema kojoj crkvene vlasti mogu dug otplatiti, ni manje ni više, nego molitvom za zdravlje vlasnika tvrtke. S obzirom na to da su vlasnici vjernici, odlučili su, u slučaju dogovora, odbiti dug koji je zajedno s kaznama iznosio više od 300 tisuća rubalja (oko 25 500 kuna).

Kako prenosi Petersburški pravosudni portal, čini se kako se radi o prvom takvom slučaju u povijesti ruskog kaznenog prava.

Pravna služba eparhije Nižnji Novgorod, u priopćenju za rusku stranicu Gazeta.ru, izjavila je kako je ideja došla od samih vlasnika tvrtke: “I sami smo bili iznenađeni… čak su i sami formulirali zahtjev.”

Međutim postavlja se legitimno pitanje kako će oštećena stranka u ovom slučaju nadgledati proces molitve. Ipak, Andrei Lepustin, voditelj prodaje tvrtke Era, izjavio je kako vlasnici kompanije ne namjeravaju provjeravati poštuje li Crkva njihovu stranu dogovora.

“Svi smo ovdje pravoslavni vjernici i poštujemo eparhiju”, rekao je Lepustin, nadodavši: “U slučaju da ne budu (poštovali dogovor), to će biti na njihovoj savjesti, ali vjerujemo im te smo već osjetili blagodati njihove molitve jer su indikatori rasta za našu tvrtku i radnike u porastu.”

Pitanje je kako će ovaj presedan “juridizacije molitve” utjecati na daljnje pravne postupke vezane uz vjerske zajednice u Ruskoj Federaciji.

Tino Krvavica, BBC | Bitno.net