Rusija: Prva uhićenja zbog propagiranja homoseksualnosti

Ruski parlament izglasao je u utorak 11. lipnja dva zakona kojima se kažnjava širenje homoseksualne propagande pred maloljetnicima i ‘vrijeđanje vjerskih osjećaja’, javlja Hina.

Zakon protiv širenja homoseksualne propagande prihvaćen je glasovima 436 zastupnika. Jedan je zastupnik bio suzdržan, a nijedan nije glasovao protiv. Za prekršitelje zakona predviđena je novčana kazna od 4000 do 5000 rubalja (od 100 do 125 eura) za fizičke osobe, do čak milijun rubalja za pravne osobe (23 500 eura). Najveće kazne predviđene su za strance kojima osim novčane kazne do 100 000 rubalja prijeti i 15 dana zatvora te izgon iz Rusije.

Ruski parlamentarci prihvatili su i s 308 glasova zakon kojim se kažnjava ‘vrijeđanje vjerskih osjećaja’. Za prekršitelje je predviđena kazna do tri godine zatvora.

Prema ispitivanju instituta Vtsiom, 88 posto Rusa podržava zabranu širenja homoseksualnosti, a 54 posto smatra da homoseksualnost treba kažnjavati. U Rusiji je homoseksualnost bila zločin u sovjetsko doba sve do 1993., a do 1999. mentalna bolest.

Bitno.net

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]