Guverner Sankt Petersburga Georgiy Poltavchenko potpisao je 7. ožujka novi zakon kojim se zabranjuje homoseksualna propaganda.

Rusija

Dva desetljeća nakon što je u Rusiji homoseksualnost dekriminalizirana, u St. Petersburgu su zakonom zabranili homoseksulanu propagandu, prenosi The Guardian.

Do donošenja ovoga zakona došlo je nakon što su predstavnici Crkvenog vijeća mladih izjavili kako je potreban zakon koji će djecu zaštititi od manipulacije manjina koje promiču sodomiju. Prema tom zakonu svaka javna homoseksualna propaganda bit će novčano kažnjena.

Guverner St. Petersburga Georgiy Poltavchenko potpisao je zakon 7. ožujka te bi on na snagu trebao stupiti već sljedeći tjedan. Crkveni dužnosnici i bliski saveznici novoizabranog predsjednika Vladimira Putina, uključujući i bivšeg guvernera St. Petersburga, podržali su uspostavu novog zakona.

Homoseksualne udruge za ovu odluku optužile su Crkvu te ističu kako ovakav način ograničavanja slobode nije ništa novo za ruske vlasti. Najavile su skore prosvjede protiv ovog zakona.

Bitno.net