Prijedlog zakona o nediskriminiciji na temelju seksualne i rodne orijentacije oko kojeg se u američkom gradu Houstonu već 18 mjeseci vode prijepori, pao je na referendumu, javljaju američki mediji.

Gotovo dvije trećine (61%) glasača koji su pristupili referendumu (odaziv 11%) glasalo je protiv zakona koji bi, između ostalog, omogućio muškarcima koji se „osjećaju ženama“, korištenje ženskih svlačionica, tuš kabina i toaleta.

Prijedlog zakona, poznat pod imenom HERO (Houston Equal Rights Ordinance) trebao je omogućiti „jednaka prava“ navedenim skupinama u gradskim službama te gradskim i privatnim tvrtkama, što je na mnogim mjestima već rezultiralo neželjenim posljedicama i smanjenjem vjerskih sloboda.

I dok su podupiratelji HERO-a htjeli diskriminaciju na seksualnoj i rodnoj osnovi izjednačiti s onom na rasnoj, spolnoj i nacionalnoj, protivnici su naglašavali kako se ne mogu u isti kontekst stavljati ponašanje i biološke datosti.

Kako je za Catholic News Agency izjavio John Banzhaf, profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta George Washington, u slučaju stupanja zakona na snagu “ništa se ne bi moglo poduzeti” oko muškaraca u ženskom WC-u, ako se on deklarira kao žena.

“Mnoge žene osjećale bi veliku nelagodu i patile od onoga što smatraju invazijom na svoju seksualnu privatnost, ako bi bile prisiljene dijeliti WC, tuševe i ostalo s anatomskim muškarcima, bez obzira što oni tvrde da to nisu”, nadodao je profesor Banzhaf.

Povijest borbe

„Bitka“ duga 18 mjeseci započela je kada je gradsko poglavarstvo na čelu s prvom lezbijskom gradonačelnicom toga grada, Annise Parker, izglasalo navedeni prijedlog. Kao odgovor na to civilne i religijske organizacije koje su se protivile direktivi započele su s prikupljanjem potpisa za referendum. Premda je za raspisivanje referenduma potrebno 17 296 potpisa odraslih birača, prikupljeno je više od 50 000. Međutim, problemi su tu tek započeli.

Gradske vlasti, na čelu s gradonačelnicom, odbile su raspisati referendum obrazloživši to „tehničkim problemima“ vezanim uz sakupljanje potpisa što je rezultiralo sudskom tužbom od strane protivnika prijedloga.

Na to je gradsko odvjetništvo odgovorilo izdavanjem sudskog naloga petorici pastora iz Houstona za predaju svih dokumenata, uključujući propovijedi, pisanih tekstova te privatnih poruka povezanih s HERO direktivom, gradonačelnicom i općenito LGBT zajednicom. Premda navedeni pastori nisu sudjelovali u tužbi protiv grada, bili su dio koalicije od 400 crkava koje su se protivile prijedlogu.

Nakon što se vijest proširila cijelim SAD-om, brojni visoki dužnosnici i mediji nazvali su to napadom na vjerske slobode. Nakon mjesec i pol dana pravne borbe gradonačelnica je naredila povlačenje naloga.

Mnogi analitičari smatraju kako je jednu od ključnih uloga u rušenju „antidiskriminacijskog zakona“ imao slogan kojim su se služila Kampanja za Houston tj. koalicija protivnika prijedloga. Naime, kampanja protiv koncentrirala se na mogućnost da muški seksualni predatori, deklarirajući se kao žene, koriste ženske WC-e te na taj način traže žrtve, što je zabilježeno u sloganu: „Ne muškarcima u ženskim WC-ima“.

Dok su zagovornici prijedloga takvu kampanju nazvali „prljavom“ naglasivši kako se njome „sije strah“, kolumnistica National Catholic Registera, Joan Desmond naglasila je kako se na primjeru slogana može naučiti „lekcija“ u pristupu ovakvim pitanjima.

„Protivnici prijedloga (…) izbrusili su poruku koja je presjekla sve optužbe i protuoptužbe s obje strane debate“, naglasila je Desmond citirajući New York Times koji je naveo kako je slogan „pretvorio debatu o jednakim pravima u debatu o zaštiti žena i djevojčica od seksualnih predatora“.

Neki mediji, poput Huffington Posta, otišli su toliko daleko da su ustvrdili, podcjenjujući time same birače, kako su mnogi od njih mislili da se doista radi o referendumu koji se bavi isključivo korištenjem ženskih toaleta od strane osoba suprotnog spola.

Poraz “političke korektnosti”

Pobjeda Kampanje za Houston odjeknula je u SAD-u kao velika pobjeda konzervativaca: „Građani Houstona poslali su poruku preko cijele zemlje: Oni neće dopustiti da vlada baca njihov novac u vjetar, i još važnije, njihove vrijednosti i religijske slobode“, rekao je Tony Perkins, predsjednik udruge Family Research Council nadodavši kako su Amerikanci „umorni gledajući kako se njihove slobode gazi zbog stampeda političke korektnosti kojim se želi redefinirati brak i seksualnost“.

Kako navodi LifeSiteNews, zagovornici HERO-a potrošili su ukupno 3 milijuna na kampanju, a između ostalih podržali su ih Hillary Clinton, predsjednik Barack Obama i brojne LGBT i civilne udruge.

S druge strane protivnici prijedloga, poduprti religijskim organizacijama i konzervativnim udrugama, potrošili su milijun dolara na kampanju. Greg Abbott, guverner Teksasa, također je podržao protivnike zakona napisavši na Twitteru: „HOUSTON: glasajte za teksaške vrijednosti, a ne vrijednosti Hillary Clinton“.

Gradonačelnica Houstona, Annise Parker bila je vidno uzrujana nakon što je njen prijedlog poražen.

„Ničije pravo ne bi smjelo biti subjekt referenduma. To je uvredljivo, to je ponižavajuće, to je jednostavno krivo. Ovo je kampanja raspirivanja mržnje i namjernog laganja“, izjavila je Parker, ukazujući na to kako slične mjere u drugim gradovima nisu rezultirale većim nasiljem nad ženama, što su također zagovornici prijedloga često isticali u kampanji. Zagovornici su također isticali kako bi rušenje zakona moglo izazvati ekonomsku krizu u gradu.

Zamjenik teksaškog guvernera, Dan Patrick, zaključio je pak kako se kod ovog prijedloga “nikad nije radilo o jednakosti” koja se već nalazi u zakonu, nadodavši pritom kako mu je drago što je Houston “stao na kraj ovim konstantnim napadima političke korektnosti”.

Tino Krvavica | Bitno.net