U Sjedinjenim je Američkim Državama sve izraženije protivljenje odluci predsjednika Obame da i vjerske zdravstvene ustanove u svoje zdravstvene programe trebaju uključiti kontracepcijske i abortivne pripravke.

Obamacare

Stotinjak bolnica i katoličkih udruga zajedno s Biskupskom konferencijom Sjedinjenih Država zahtijevaju od predsjednika da poštuje vjersku slobodu i priziv savjesti, što najavljena zdravstvena reforma ne uzima u obzir.
Govoreći o najavljenoj zdravstvenoj reformi u razgovoru za Radio Vatikan, sestra Carol Keehan, predsjednica Katoličke zdravstvene udruge, koja od 1915. objedinjuje katoličke zdravstvene djelatnike u Americi, rekla je da prvi put Vlada na saveznoj razini obvezuje Crkvu da mora nabaviti nešto čemu se Crkva oduvijek protivi. Prvi je put i to da se izmislilo umanjujuću kovanicu „vjerski poslodavatelj“. U Americi više od dva stoljeća postoje katoličke bolnice, škole i sveučilišta, i uvijek smo se smatrali crkvenim službenicima. A činjenica da je vlada nenadano promijenila definiciju u „vjerski poslodavatelj“ otvara mogućnost miješanja u naša moralna uvjerenja. Od vremena prvog predsjednika Thomasa Jeffersona i do samog predsjednika Obame svi su jamčili poštivanje slobode savjesti – istaknula je sestra Keehan.
Na upit o reakciji katoličkih zdravstvenih djelatnika, rekla je da je vrlo zanimljivo to što su ne samo u katoličkim bolnicama nego i u laičkom tisku, pa čak i među ljudima koji kontracepciju smatraju opravdanom i ne prihvaćaju stajalište Crkve, ostali vrlo iznenađeni Vladinom odlukom da i crkvene ustanove primora na nešto što se protivi njihovoj naravi. Mi smo rekli: „Ovo nije mudra odluka; plan se treba preispitati.“ Zauzimamo se da Vlada shvati kako nije na pravome putu, i da je neophodno ponovno razmisliti o odluci – kazala je sestra.
Govoreći o rješenjima nastalog problema, sestra je rekla da postoje tri mogućnosti. U prvom redu valja uvjeriti vladu u beskorisnost odluke, druga je pak zakonodavna s Predsjednikovim potpisom, a treća je obraćanje Sudu da riješi problem. Sve su mogućnosti otvorene, ali najpoželjnije je dogovorno rješenje – zaključila je sestra Keehan.(rv/bitno.net)