Marija

U subotu, 28. studenog 1981. godine, dakle prije 31 godinu,  Blažena Djevica Marija ukazala se 17-godišnjoj djevojci Alfonzini Mumureke u prolazu ženskog internata srednje škole, za vrijeme ručka. Gospa se Alfonzini predstavila kao “Majka Riječi“ (Nyina wa Jambo) i poručila da se s kolegicama moli za mir i ljubav, jer je svuda prisutan razdor, borba i mržnja. Nakon toga Gospa se ukazivala svaku večer poslije 9 sati.

Kada je o ukazanjima upoznala svoje kolegice, počele su joj se rugati i govoriti da nije normalna. Zbog toga je zamolila Gospu da se ukaže i drugim djevojkama, što je Gospa i udovoljila ukazavši se tijekom 1982. i 1983. g. više puta šestorici vidjelaca i to: 20-godišnjoj Nathalie Mukamazimpaka, 21-godišnjoj nevjernici Marie Claire Mukangango, 14-godišnjoj Stefaniji Mukamurenzi, djevojci Agnes Kamagaju, muslimanskoj djevojci Vestine Salima i dječaku Emanuelu Sagatashyju. Isus se ukazao 2. srpnja 1982. ovom tada poganskom dječaku Sagatasyju kojeg je naučio i moliti. Dječak se kasnije i krstio i uzeo ime Emanuel.

Gospa se ukazivala Alfonzini sve do kraja 1989. godine i pretkazala strahoviti genocid koji se dogodio 1994. godine kada je u Ruandi poginulo oko milijun ljudi, među kojima i vidjelice Marie Claire Mukangango i Emanuel Sagatashy.

Vatikan je 29. svibnja 2001. godine priznao ovo marijansko svetište, gdje je izgrađena i crkva koja je 2003. godine i posvećena. Svetište se nalazi u središtu planinske jugoistočne Ruande. U ovo veoma siromašno područje danas dolazi sve više hodočasnika. Dolaze i pješice, bosi, a neki pješače i po više od tjedan dana.

Vjera ti je bitna? Pridruži nam se:

Ovo je prvo marijansko svetište u Africi i uspoređuje se s europskim svetištima Lurd i Fatima. Hodočasnici u mjesto Kibeho dolaze ne samo iz Ruande, nego i iz drugih zemalja. Na svetkovinama bude i do 30 tisuća hodočasnika.

Ukazanja su trajala od 1981. do 1989. godine, a Gospa je pozivala na obraćenje, post, pokoru i molitvu. Već godinu dana nakon ukazanja, vidjelice su vidjele dramatične vizije, gomilu krvi, ljudi koji ubijaju ljude, odrubljene glave… Bilo je to Gospino upozorenje. Samo deset godina nakon toga sve se je to i stvarno odigralo. Godine 1994. bilo je masovno pobijanje stanovništva, za sto dana pobijeno je skoro milijun ljudi, zatim se je dogodio masakr u blizini današnjeg mjesta ukazanja gdje je ubijeno osam tisuća ljudi.

Mjesto Kibeho nalazi se na 1900 metara nadmorske visine. Za vrijeme kišnog doba noći su ovdje veoma hladne pa se neki hodočasnice i prehlade i razbole. Biskup biskupije Gikongoro, mons. Augustin Misago, u čijoj je biskupiji Kibeho, ne želi više da hodočasnici spavaju pod vedrim nebom. Ovo marijansko svetište tek je na početku, u izgradnji. Njemačka katolička udruga Kirche in Not (Crkva u nevolji) poslala je već novčanu pomoć za izgradnju prihvatnog hodočasničkog centra. Više na www.kibeho.net.

Francisko Pavljuk