Prsten Ivane Orleanske, katoličke svetice i francuske heroine, vraća se u Francusku nakon 600 godina. Simbol otpora prema Englezima i francuske pobjede u Stogodišnjem ratu otkupila je nedavno na aukciji u Londonu zaklada Puy du Fou za 297 000 funti (2 883 000 kuna).

Zaklada Puy du Fou upravlja povijesnim tematskim parkom u Francuskoj gdje bi prsten trebao biti izložen, a njen predsjednik Nicolas de Villiers, za francusku je televiziju izjavio kako se radi o “veličanstvenom povratku francuskog blaga”.

Napravljen oko 1400 godine srebrni prsten u sebi ima ugravirana tri križa kao i natpise ‘IHS’ i ‘MAR’ koji označavaju Isusa i Mariju. Navodno su prsten sv. Ivani Orleanskoj darovali njezini roditelji za Prvu pričest, samo da bi joj ga oteli (neki izvori kažu da ga je sama predala) prije nego što je bila spaljena na lomači.

Premda izgled prstena odgovara opisu koji je pružila sama Ivana Orleanska prilikom svog suđenja, dokumentima je potkrijepljeno samo zadnjih sto godina njegove povijesti. Međutim postoje tragovi koji ukazuju kako je njegov vlasnik jedno vrijeme bio kardinal Henry Beaufort, koji je ovaj komad nakita dobio nakon Ivanina pogubljenja, na kojem je bio prisutan.

prsten Ivane Orleanske 2

Foto: Timeline Auctions

I dok Francuzi, koji Ivanu Orleansku smatraju jednom od najvažnijih osoba u svojoj povijesti (sam Napoleon Bonaparte proglasio ju je 1803. nacionalnim simbolom Francuske), slave povratak prstena na svoj teritorij, britanski stručnjaci dovode u pitanje autentičnost prstena.

Tako The Economist piše kako je moguće da se radi o produktu “masovne opsjednutosti Ivanom Orleanskom koja se pojavila u 19. i trajala do sredine 20 stoljeća” (Ivana Orleanska beatificirana je 1909., a kanonizirana 1920. godine).

“Još nisam upoznala kustosa, trgovca umjetninama ili nezavisnog stručnjaka koji vjeruje da povezanost (prstena) s Ivanom Orleanskom seže u vrijeme njezina života”, rekla je Sandra Hindman, profesorica emeritus na Sveučilištu Northwestern.

To se osobito odnosi na činjenicu da je prsten opisan tijekom suđenja zapravo već bio u rukama engleskih saveznika tj. Burgundskih vladara koji su zarobili Ivanu. Neki ističu kako je kardinal Beaufort nakon pogubljenja francuske svetice u vlasništvo dobio njen drugi prsten koji joj je poklonio brat.

Unatoč tim nejasnoćama spomenuti komad nakita postao je najskuplji srednjovjekovni prsten u povijesti, a njegova kupnja pobudila je široko zanimanje francuske publike. Vlasnik tematskog parka koji je prsten i kupio planira napraviti kapelicu u kojoj bi ga izložio. Bez obzira na njegovu moguću (ne)autentičnost, medijska pompa koja se digla oko cijelog slučaja mogla bi vratiti sav uložen novac zakladi Puy du Fou te donijeti i dodatni profit.

Premda postoje osnovane sumnje kako se radi o relikviji (u slučaju da je predmet stvarno bio u vlasništvu francuske svetice) koje se po Zakoniku kanonskog prava ne smiju prodavati, nitko iz Katoličke Crkve nije se još oglasio o ovom slučaju.

Tino Krvavica | Bitno.net