SarajevoFoto: IKA
U Nadbiskupskom dvoru u Sarajevu u nedjelju 9. rujna vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić susreo se s predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem, koji se u Sarajevu nalazi u povodu otvaranja Svjetskog međureligijskog skupa za mir.

Po završetku susreta kardinal Puljić i predsjednik Josipović dali su izjave novinarima. Kardinal Puljić izrazio je radost što je prvi put domaćin predsjednika RH. Zahvaljujem što je našao vremena da zajednički osobno porazgovaramo o situaciji Hrvata katolika u Bosni i Hercegovini. Jasno ja govorim za katolike, a upravo najveći dio katolika su Hrvati, a u tom smislu i Hrvata, rekao je kardinal, te podsjetio kako predstoje lokalni izbori i važno je da se oni podupru, da i Hrvati dođu u lokalnim zajednicama na vlast kako bi se mogli kroz legalnu strukturu boriti za svoja prava.

Vrlo važna je i potpora RH u programima koji podržavaju naš opstanak. Vjerujem da je na političkoj razini vrlo važan razgovor RH i BiH upravo na tom procesu ostvarenja jednakih prava, rekao je kardinal Puljić.

Zahvaljujem na mogućnostima da razgovaramo o odnosima u susjednoj prijateljskoj BiH i položaju Hrvata u BiH. Razgovor se odlično na neki način nadovezao na razgovor koji sam imao s predsjednikom Izetbegovićem, rekao je predsjednik Josipović, te naglasio kako su oba razgovora bila fokusirana na povratak svih onih koji su morali otići iz svojih domova i programima koje postoje za ljude svih nacionalnosti, a u ovom slučaju konkretno se razgovaralo o Hrvatima.

Postoje programi i u BiH i u Hrvatskoj i mislim da je svima u interesu regionalni mir postignut tako da se svatko može vratiti na svoje ognjište, rekao je predsjednik Josipović.

U osvrtu na sam međureligijski skup, predsjednik Josipović je rekao kako, iako je iniciran od vjerskih zajednica, pridružuju se i političari. Skup teži onome što je najvrednije, a najvredniji je zaista mir, jer bez mira nema ni sreće, ni prosperiteta, ni za čovjeka pojedinca, ni za narode ovdje u BiH, rekao je predsjednik Josipović. (ika/bitno.net)