– Duboko je nemoralno i nepravedno od strane vlade proglasiti da dvoje ljudi istog spola mogu činiti bračnu zajednicu. Neovisno o tome što Vrhovni sud tankom većinom može proglasiti, narav ljudske osobe i braka ostaje nepromijenjena i nepromjenjiva – rekao je nadbiskup Kurtz.

Podsjetimo, Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država presudio je kako zabrana istospolnih brakova predstavlja kršenje Ustava te kako će sve američke savezne države morati redefinirati brak i omogućiti sklapanje istospolnih brakova u skladu s tumačenjem 14. amandmana Ustava.

Kao što presudom u slučaju „Roe protiv Wadea pitanje pobačaja nije riješeno već dulje od 40 godina“, tako ni ovom presudom „neće biti riješeno pitanje braka“, naglasio je nadbiskup Louisvillea.

– Jedinstveni smisao braka kao zajednice jednog muškarca i jedne žene upisano je u nas kao muškarce i žene. Zaštita ovog shvaćanja čini ključnu dimenziju „cjelovite ekologije“ koju nas je papa Franjo pozvao promicati. Nalog prema kojemu brak mora biti redefiniran u cijeloj zemlji je tragična pogreška koja vrijeđa opće dobro i one najranjivije među nama, osobito djecu. Dužnost je zakona podržavati prava svakoga djeteta da bude odgojeno, kad god je to moguće, od svojih brakom povezanih oca i majke u stabilnoj obitelji – napisao je u svojoj izjavi predsjednik Američke biskupske konferencije.

Komentari odluke Vrhovnog suda dolaze i od američkog katoličkog laikata. Predsjednik organizacije „Catholic Vote“ Brian Burch rekao je kako borba za brak nije završila.

– Crkva će i dalje biti u središtu ove rasprave kao glavni zagovornik istine o braku. Devet sudaca Američkog suda ne mogu odlučiti o budućnosti institucije starije od dvije tisuće godina – kazao je Burch, dodavši kako očekuje da će Crkva vrlo skoro biti proglašena glavnim neprijateljem, te kako se „LBGT vojska neće zaustaviti pred vratima Katoličke Crkve“.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net