Nakon što je pravni odbor Louisiane odbacio poznati„Propis o braku i savjesti“, guverner Bobby Jindal, inače katolik, proglasio je „Uredbu o braku i savjesti“ kojom je na temelju vjerskih uvjerenja uskratio pravo američkoj vladi na progon osoba koje ne žele odstupiti od svojih vjerskih i moralnih uvjerenja u pitanju institucije braka.

Odmah je uslijedila žestoka medijska reakcija u kojoj je guvernerova odluka proglašena diskriminatornom, a poznate su korporacije zaprijetile bojkotom ove savezne države ukoliko odredba ne bude opozvana. Vrhunac reakcije bilo je otkazivanje svečanog otvaranja IBM-ova centra.

Jedan od izvršnih direktora najpoznatije američke informatičke tvrtke pismom je upozorio guvernera Jundala kako će „propis koji legalno štiti diskriminaciju u slučaju istospolnih brakova stvoriti neprijateljsko okruženje za sadašnje i buduće djelatnike“.

Komentirajući optužbe guverner Jindal je naglasio kako njegova odluka štiti pravo na slobodu vjeroispovijesti.

– To samo znači da ukoliko netko djeluje u skladu sa svojim vjerskim uvjerenjem o tradicionalnom braku, država mu to pravo ne može uskratiti – pojasnio je Jindal koji, čini se, neće odustati od svojeg stava poput njegovih kolega iz Arkansasa i Indiane.

– S obzirom na to da je borba za vjersku slobodu stigla u Louisianu, imam jasnu poruku za sve korporacije koje misle maltretirati našu državu: Ne trošite riječi! – napisao je Jindal za New York Times.

Podsjetimo, uoči skore odluke Američkog vrhovnog suda o istospolnim brakovima, gotovo 400 velikih američkih tvrtki i poduzeća, među kojima je i IBM, uputilo je dopis u kojemu od Suda traže njihovo hitno priznavanje u svim saveznim državama smatrajući kako je trenutno stanje pravne podijeljenosti između saveznih država nedopustivo jer ugrožava njihovu mogućnost privlačenja i zadržavanja zaposlenika.

„Osiguravanjem prava istospolnih parova na brak, pospješuje se njihova radna odanost i produktivnost, smanjuje nesigurnost i uklanjaju nepotrebne administrativne zapreke nastale zbog zakonskih neujednačenosti“, stoji u dopisu.

Spomenimo kako je do lipnja 2013. godine istospolni brak bio legalan u 12 američkih saveznih država, dok ga je danas moguće sklopiti u njih 37.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net