Papa

Obnova, početak pokrenut od Boga uvijek treba biti osobno putovanje koje u Crkvi i s Crkvom vodi prema Bogu – ustvrdio je Papa podsjećajući njemačke katolike da u svojoj vjeri nismo sami ni odijeljeni od drugih. S Crkvom i u Crkvi vjerujemo. A upravo svjedočenje svetaca i mnogih kršćana, koji su naviještali evanđelje, može ohrabriti novi početak: polazak je, kako nam svjedoče, u poslušnosti i pouzdanju u odrednice i poziv Božji – objasnio je Papa spominjući njemačkog isusovca mučenika Alfreda Delpa, djeteta Mannheima, grada s mnogovrsnošću ideja i religija.

U tome kontekstu novi polazak znači prepoznati prigode i opasnosti te stvoriti mogućnosti za istinski suživot. Samo društvo u kojem vlada „civilizacija ljubavi“ može uživati u istinskom i trajnom miru – piše Sveti Otac podsjećajući na obvezu naviještanja evanđelja. Svi su kršteni obvezni pridonijeti evangelizaciji. I našoj je zemlji potreban novi misionarski početak – primijetio je Sveti Otac.

Papa se u poruci obraća i mladima te podsjeća da je Katolički dan u nekom smislu uvod u Godinu vjere koja uskoro započinje, o pedesetoj obljetnici otvaranja II. vatikanskog sabora. Papa želi da ovi dani pridonesu otkrivanju ljepote i svježine crkvene vjere i njezinu naviještanju u novom vremenu.
Predviđa se da će na susretu, koji se održava svake druge godine, oko šezdeset tisuća osoba sudjelovati u raznim priredbama. Najavljen je dolazak saveznog predsjednika Joachima Glaucka i Angele Merkel, te brojnih gospodarstvenika, teologa i biskupa. (rv/bitno.net)