Portugalski predsjednik Anibal Cavaco Silva dao je jučer veto na zakone koji su nedavno usvojeni u parlamentu i kojima se omogućava gay parovima da usvajaju djecu, te se olakšava pristup abortusu.

Predsjednik, inače blizak Socijaldemokratskoj stranci, koja je strana desnog centra u Portugalu (unatoč imenu koje može zbuniti) rekao je kako je izjednačavanje brakova i istospolnih zajednica (gay ‘brakovi’ ozakonjeni su u toj zemlji 2010.) po pitanju usvajanja djece preradikalna promjena kako bi mogla biti olako donesena, te kako je potrebna šira javna rasprava o tome.

Dodao je kako je parlament, u kojem većinu imaju lijeve stranke (Portugalom trenutačno vlada manjinska vlada Socijalističke stranke koju podržavaju komunisti i zeleni) nije vodio računa o ustavom definiranoj obavezi isticanja prava djeteta u ovom slučaju.

Cavaco Silva dao je veto i na zakon koji je ukinuo obvezu po kojoj žena koja želi napraviti abortus mora proći kroz psihološko savjetovanje u kojem je upoznata s posljedicama svoje odluke. Predsjednik je primijetio kako takva savjetovanja postoje i u drugim europskim zemljama, te kako bi njihovo ukidanje bilo ukidanje prava na informaciju.

Žele li socijalisti unatoč predsjedničkom vetu ‘progurati’ svoje zakone, potrebna im je dvotrećinska većina u parlamentu. U ovom trenutku nije jasno imaju li socijalisti tu dvotrećinsku većinu.

Jučer su objavljeni i rezultati predsjedničkih izbora u Portugalu na kojima se Cavaco Silva nije kandidirao jer je već odradio dva mandata. Pobjednik izbora je Marcelo Rebelo de Sousa, također član Socijaldemokratske stranke, što znači da krhkoj socijalističkoj vladi neće biti lako očuvati stabilnost. Rebelo de Sousa je, doduše, najavio kako će kao predsjednik učiniti sve da očuva stabilnost Portugala, zemlje koja trenutačno prolazi kroz tešku ekonomsku krizu. Preuzima dužnost u ožujku.

G. An. | Bitno.net